Turska i Rusija formiraju zajednički mehanizam za Siriju

Svet 10. avg 201612:23 > 12:25
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da će Turska i Rusija obrazovati zajednički vojni, obaveštajni i diplomatski mehanizam za rešavanje sukoba u Siriji.

Čavušoglu je za tursku državnu agenciju Anadoliju rekao da dve zemlje imaju slične poglede na primirje u Siriji i političko rešenje sukoba u toj zemlji.

On je rekao da su Turska i Rusija već imali različite mehanizme saradnje, a da se sada radi na mehanizmu koji će obuhvatiti vojske, ministarstva spoljnih poslova i obaveštajne službe.

„Predstavnici tih struktura će doći danas u Rusiju i održati razgovore“, rekao je Čavušoglu.

Povodom posete turske delegacije Moskvi i razgovora predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i Vladimira Putina, on je rekao da Zapad neće odredjivati odnosa Turske i Rusije.

„Postoje zemlje koje izvan NATO-a saradjuju na polju odbrambene industrije, uključujući i raketne sisteme. Turska je do danas imala želju da saradjuje sa zemljama članicama NATO-a, ali rezultati nisu bili zadovoljavajući za nas. Normalno je da tražimo druge opcije. Ne smatramo to korakom protiv NATO-a“, rekao je Čavušoglu.

Čavušoglu je rekao da je reakcija Zapada na neuspeli vojni udar neprihvatljiv turskom narodu.

„Dve trećine turskog naroda želi da okončamo proces pristupanja Evropskoj uniji“, rekao je turski ministar.