Tunišanin planirao napad na krivi toranj u Pizi

Svet 13. avg 201609:42 > 09:42
Pixabay

Italijanske vlasti naredile su u petak deportaciju državljanina Tunisa koji se sumnjiči da je planirao napad na toranj u Pizi.

Bilel Chiahoui (26) je uhapšen u četvrtak pošto je na društvenim mrežama objavio poruke u kojima čestita počiniocima terorističkih napada u Europi i najavljuje da će izvesti napad na krivi toranj u Pizi, turističku atrakciju u Toskani koju svake godine posećuju stotine hiljada ljudi.

Nalog za njegovu deportaciju sudija je potpisao u petak, saopštila je policija, ističući da ima dokaza da je Tunišanin povezan s ekstremistima Islamske države.

U Italiji raste strah od terorističkih napada posle napada u Francuskoj i u Belgiji. Najviše pažnje usmereno je na takozvane „vukove samotnjake“.

Poslednjih nedelja iz Italije je deportovano nekoliko osoba pod sumnjom da pripadaju radikalnim islamističkim mrežama.

Krivi toranj u Pizi, čija je gradnja počela 1173. godine, uvršten je na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Toranj je od 1990. do 2001. bio zatvoren za posete zbog građevinskih zahvata kojima se pokušalo zaustaviti njegovo dalje naginjanje. Tom prilikom ispravljen je za 45 centimetara, posle čega je ponovno otvoren za javnost.