I gradonačelnica Praga među 40.000 učesnika gej parade

Svet 13. avg 201618:34 > 18:38
Reuters/David W Cerny

Rekordnih, neočekivanih, čak 40.000 ljudi, prošlo je odeveno ili ukrašeno simboličnim bojama duge, noseći ogromnu raznobojnu prugastu zastavu - simbol borbe za prava seksualnih manjina, centrom Praga u gej paradi u okviru sedmodnevnog LGBT festivala "Prag Prajd" koji se završava u nedelju.

U atmosferi pravog karnevala – uz muziku, bubnjeve, alegorijska vozila, na čelu povorke neočekivano veliki, rekordni broj učesnika „Prag Prajda“ predvodila je gradonačelnica Adrijana Krnačova, odevena u ružičaste pantalone i sivu majicu s ružičastom parolom ovogdišnje parade „Volim…“, zajedno s ministarkom za lokalni razvoj Karlom Šlehtovom.

Glavni gost gej parade ove godine je unuk velikog egipatskog glumca Omara Šarifa – Omar Šarif junior koji je kao jedna od retkih poznatih ličnosti u arapskom svetu 2012. godine javno priznao da je gej i dok se u domovinu zbog pretnji ne vraća, kao aktivista se zalaže za prava LGBT u muslimanskim zemljama.

Povorka je zastala na minut ćutnje da u tišini i puštanjem 49 crnih balona u nebo iznad češke prestonice oda poštu žrtvama maskara, 49 ljudi koje je pobio terorista u gej klubu u Orlandu u SAD.

U povorci je ove godine i bila specijalna parada dečijih kolica – nekoliko desetina homoseksualnih porodica sa malom decom u kolicima u želji da upozore da češki zakon o istopolnim brakovima iz 2006. godine ne omogućava usvajanje dece, čak ni biološkog deteta partnera s kojim homoseksualac ili lezbijka žive u registrovanom partnerstvu.

Iako policija koja je i helikopterima obezbeđivala trasu gej parade nije imala posla, na ulice Praga izašlo je i nekoliko stotina protivnika istopolnih brakova da demonstrira za klasičnu porodicu i brak muškarca i žene.