Gabrijel: Žalim što im nisam pokazao dva srednja prsta

Svet 28. avg 201617:14 > 17:16
REUTERS/Fabrizio Bensch

Ministar ekonomije i vicekancelar Nemačke Zigman Gabrijel, koji je javno pokazao srednji prst priostalicama ekstremne desnice, rekao je danas da je njegova jedina greška što nije iskoristio obe ruke.

Gabrijel je rekao da njegovi kritičari treba da razmisle šta bi oni uradili da se suoče sa 12 mladih agresivnih nacista koji su spremni za nasilje, prenosi BBC.

Nemački vicekancelar pokazao je srednji prst grupi desničara koji su mu prišli na ulici na severozapadu zemlje. Oni su ga nazvali izdajicom i pomenuli su nacističku prošlost njegovog oca.

Gabrijel je otvoreno govorio o svom ocu koji je bio pristalica Hitlerove Nacističke partije i negirao Holokaust sve do svoje smrti 2012. godine.

Nemački neonacistički aktivisti postavili su snimak incidenta na društvene mreže.

Na snimku se najpre čuje jedan od desničara kako naziva socijaldemokratu Gabrijela „izdajnikom“, a zatim i drugi koji aludira na nacističku prošlost njegovog oca rečima „Tvoj otac je voleo svoju zemlju, a šta ti radiš? Ti je uništavaš“.

Njegova Socijaldemokratska partija (SPD) nazvala je njegov gest „emotivnom rekcijom“.

„Očigledno Zigman Gabrijel ne smatra da ovakav gest treba da bude odgovarajući oblik svakodnevne komunikacije, ali komunikacija nije bila moguća, jer su neonacisti očigledno bili spremni na nasilje“, navodi se u saopštenju SPD.