Vlasnik restorana u Parizu odbio da usluži muslimanke

Svet 28. avg 201621:25 > 21:35
Freeimages.com/ Benjamin Thorn

Vlasnik restorana u pregradju Pariza odbio je da usluži dve muslimanke, navodeći da su svi muslimani teroristi, što je ponovo podiglo tenzije u toj zemlji, prenosi BBC.

Incident se dogodio u subotu uveče, a jedna od neusluženih žena je snimila događaj i postavila video snimak na društvene mreže.

Na snimku se vidi kako vlasnik restorana govori ženema, koje su nosile hidžabe, da ih ne želi u svom restoranu i da su „teroristi muslimani i muslimani teroristi“.

Incident se dogodio u subotu uveče u jednom restoranu u pariskom pregrađu Tremblay en France.

Grupa ljudi okupila se danas u znak protesta ispred restorana, a vlasnik je rekao da se kaje zbog svog postupka.

Prema njegovim rečima, situacija je izmakla kontroli zbog nedavnih tenzija oko zabrane nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva celo telo, na francuskim plažama.

On je takođe naveo da je jedan od njegovih prijatelja poginuo u prošlogodišnjim terorističkim napadima u koncertnoj dvorani Bataklan u Parizu, preneo je francuski list Parizijen.

Snimak je izazvao gnev na društvenim mrežama, a mnogi nezadovoljni muslimani pozivaju na proteste.

Na snimku se može čuti kako jedna od žena u restoranu poručuje vlasniku da „ne želi da je usluži rasista“.

„Rasisti ne ubijaju ljude“, odgovorio je kafedžija i rekao da ne želi osobe kao što su njih dve u svojoj kafani.

https://youtube.com/watch?v=2cY5hpnvD2E

Pariski mediji prenose da je na kraju intervenisala policija, ali nije poznato da li je protiv vlasnika restorana podignuta optužnica.

Francuski viši upravni sud ukinuo je u petak zabranu nošenja burkinija na francuskim plažama posle talasa kritika nakon što je policija naredila nekim muslimankama da ga skinu.

Advokati dve grupe za odbranu ljudskih prava uložili su žalbu sudu tražeći da se ispita legalnost te zabrane, uz navode da te odredbe krše osnovne slobode i da su gradonačelnici prekoračili svoja ovlašćenja.

Lokalne vlasti su kao razlog za zabranu naveli zabrinutost oko javnog reda posle islamističkih napada ovog leta, a mnogi zvaničnici su iznosili argument da je burkini znak ugnjetavanja žena.

Nošenje burkinija je zabranjeno u Nici, Kanu, Vilnev-Lubeu i još tridesetak francuskih letovališta.