Iran postavio S-300: Naše nebo najsigurnije u regionu

Svet 29. avg 201611:05 > 11:13
REUTERS/Alexander Natruskin

Iranske vlasti hvale se da je nakon postavljanja ruskog protivvazdušnog sistema "S-300" iransko nebo najsigurnije u regionu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ističe da su SAD učinile sve kako bi sprečile Teheran da dobije ruski raketni sistem „S-300“, negirajući time pravo Irana na odbranu od agresije. 

„Sistem `S-300` je defanzivno, a ne ofanzivno oružje, ali su Amerikanci činili maksimalne napore da spreče Islamsku Republiku da iskoristi tu mogućnost“, rekao je Hamnei tokom susreta sa vojnim komandantima u Teheranu. 

Kako navode portali, Hamnei tvrdi da zvanični Vašington odbija da poštuje pravo Teherana na odbranu. Teheran je rasporedio nedavno dobijeni ruski raketni sistem dugog dometa „S-300“ u centralne delove zemlje, kako bi zaštitio nuklearno postrojenje „Fordo“. 

Zaštita nuklearnih postrojenja je glavni zadatak u svim okolnostima, izjavio je komandant iranske vazduhoplovne odbrane general Farzad Esmaili za TV stanicu „IRIB“. 

„Danas je iransko nebo jedno od najbezbjednijih u regionu“, rekao je general. 

Rusija je početkom meseca isporučila Iranu prvu seriju raketnih sistema zemlja-vazduh „S-300“, u skladu sa ugovorom o prodaji naoružanja, koji su te zemlje potpisale 2007. godine. Rusija planira da kompletira isporuku sistema protivvazdušne odbrane „S-300“ Iranu do kraja 2016. godine, saopštio je Sergej Čemezov, čelnik ruske tehnološke organizacije „Rosteh“. 

Moskva je 2010. godine suspendovala ugovor sa Iranom, postignut tri godine ranije, pozivajući se na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je uveden embargo na oružje Teheranu. 

Ruski predsednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu isporuke naoružanja ubrzo nakon što su Iran i svetske sile postigli okvirni nuklearni sporazum kojim su ukinute sve ekonomske sankcije. 

„S-300“ je serija visoko sofisticiranih projektila zemlja-vazduh dugog dometa, koja je prvi put razmeštena u Sovjetskom Savezu 1979. godine, a kasnije je modifikovana u ruskim oružanim snagama.