Prvo venčanje u italijanskom selu nakon razornog zemljotresa

Svet 29. avg 201617:40 > 19:26
CNN

Posle zemljotresa koji je prošle srede pogodio centralnu Italiju, i u kom je stradalo 290 osoba, taj deo Italije pogodio je još 1.800 manjih potresa, saopštili su seizmolozi. U gradiće koje je zemljotres poruđio, život se ipak vraća - u selu Akvizitana terme obavljeno je prvo venčanje.

Priču ima CNN-ova Atika Šubert.

Ramon Adaci je nervozan. On se danas ženi, a njegovo odelo za venčanje je uništeno. Obukao je rezrevno, ali nije baš srećan. Brinu ga i propratna podrhtavanja tla. “Šta je zemljoters znate samo ako ga osetite. To se ne da rečima opisati. Potpuno ste bespomoćni”, kaže ovaj mladoženja.

Ramon je planirao da se venčaju u crkvi u centru sela Akvizitana terme u epicentru potresa koji se u međuvremenu dogodio. Otac Đovani ipak nije dozvolio ceremoniju u onome što je ostalo od crkve, jer zidovi svakog trenutka mogu da se uruše.

“Kada je Don Đovani rekao da crkva nije sigurna, rekao sam budućoj ženi: Želim da se ipak ovde venčamo, jer je trenutak a da se misli na lepe stvari”, kaže Ramon.

Umesto toga, venčanje će biti obavljeno na otvorenom na centralnom seoskom trgu. Ovde je bar bezbedno, ali mlada Martina nije sigurna da je dobra ideja venčanje u razrušenom selu. Svi su još pod utiskom strašnog razaranja.

“U početku sam bila šokirana. Planiramo venčanje više od godinu dana! Naravno da sam bila zabrinuta i nervozana. I nisam htela da napravimo dodatne probleme za selo. Međutim, svi su tako divani i gostoljubivi”, dodaje Martina.