Obama se u nedelju sastaje s Erdoganom

Svet 29. avg 201620:52 > 20:53
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Američki predsednik Barak Obama u nedelju će se sastati u Kini sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom da razgovara posebno o situaciji u Siriji, rekao je danas njegov savetnik Ben Rouds.

Tokom tog sastanka na margini samita grupe G20 razvijenih zemalja i zemalja u brzom razvoju u Hangdžuu u Kini, dva lidera će razgovarati o kampanji protiv Islamske države i potrebi da ostanu ujedinjeni, rekao je Rouds.

Ofanziva turskih snaga u Siriji protiv Islamske države, koja takodje ima za cilj da zaustavi napredovanje sirijskih Kurda ka turskoj granici dovodi SAD u rascep izmedju Turske koja im je saveznik i Kurda koji su im partneri u borbi protiv ekstremista.

Pentagon je ocenio da su sukobi izmedju Turske i arapsko-kurdskih snaga koje podržava SAD u Sirji „neprihvatljivi“ i pozvao je sve strane da prekinu borbe.

Ankara smatra sirijske kurdske snage „terorističkim“ organizacijama iako ih Vašington podržava pošto smatra da se efikasno bore protiv džihadista.

Ovo će biti prvi sastanak Obame i Erdogana od neuspelog puča 15. jula u Turskoj. Puč je izazvao tenzije izmedju dve zemlje pošto Ankara traži izručenje turskog propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i koga Ankara optužuje da je organizovao puč.