Tramp nije dobrodošao u Meksiko: Protesti, čekaju izvinjenje

Svet 31. avg 201616:10 > 16:16
Reuters/Chris Aluka Berry

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto suočio se s talasom kritika u zemlji zbog odluke da se sastane s republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom koji je imigrante iz Meksika nazvao "silovateljima" i kriminalcima.

Bivša prva dama Margarita Savala, koja je i sama bila predsednička kandidatkinja, rekla je da Tramp nije dobrodošao u Meksiko.

„Mi Meksikanci imamo ponos i odbacujemo tvoj govor mržnje“, navela je ona na Tviteru.

Najmanje dva protesta već su zakazana u centru glavnog grada Meksika, a kancelarija Penja Nijeta nije htela da navela gde će i kada biti održan sastanak s Trampom koji dolazi na poziv meksičkog predsednika.

Poznati istoričar Enrike Krause rekao je da Meksikanci očekuju „ništa manje od izvinjenja“ od Trampa zato što ih je nazvao „kriminalcima i silovateljima“.

Poredeći sastanak predsednika i Trampa s odlukom britanskog premijera Nevila Čembrlena da potpiše sporazum s Nemačkom 1938, Krasue je rekao da se „tiranima treba suprotstaviti, a ne da se s njima miri“.

I sam Penja Nijeta je u martu poredio Trampa s nacističikm liderima zbog njegovog govora.

„Tako su došli Musolin i Hitler“, rekao je tada Penja Nijeto.

„Tramp uhvatio meksičke diplomate spuštenog garda“

Mnogi Meksikanci smatraju da je Tramp iznenadio Penja Nijetu prihvatajući poziv meksičkog predsednika koji je pozvao oba američka predsednička kandidata.

List Universal (El Universal) je u uredničkom komentaru naveo da je Tramp „uhvatio meksičke diplomate spuštenog garda“ prihvatanjem poziva i da je „korak ispred njih“. 

„Želili su da pozovu Hilari (Klinton), ali je to značilo da ih pozovu oboje i niko nije mislio da će Tramp prihvatiti“, rekao je analitičar Alehandro Ope.

U Meksiku vlada zlatno pravilo da se izbegava zauzimanje strana u američkoj politici, pa su zato bila dva poziva.

Penja Nijeto je priznao da je pozvao oba kandidata, navodeći da „veruje u dijalog za promociju meksičkih interesa i iznad svega zaštitu Meksikanaca svuda“.