Klinton i Tramp najnepopularniji predsednički kandidati

Svet 01. sep 201608:03 > 08:05
Izvor: VOA

Demokratski predsednički kandidat za izbore u SAD Hilari Klinton rekordno je nepopularna u američkoj javnosti, gotovo podjednako kao i njen republikanski protivkandidat Donald Tramp, govore najnoviji rezultati ispitivanja javnog mnjenja.

Iako i dalje vodi u predizbornim anketama, dobro mišljenje o njoj nema 59 posto registrovanih birača, dok dobro mišljenje o Trampu nema 60 posto birača, po ispitivanju „Washington Posta“ i ABC Njuza.

S druge strane, dobro mišljenje o Klintonovoj ima 38 posto ispitanika, a o Trampu 37 posto.

Kad se promatra celokupna odrasla američka populacija, dobro mišljenje o Klinton nema 56 posto Amerikanaca, dok je 41 posto s njome i dalje zadovoljno. To je pad od šest bodova u tri nedelje i njen najgori rezultat u 25 godina koliko je aktivna u javnom životu.

Slaba uteha može joj biti da Donald Tramp stoji još gore. Tramp je već dugo najomraženiji predsednički kandidat: 63 posto Amerikanaca o njemu nema dobro mišljenje, a 35 posto ima.

Klinton i Tramp su najnepopularniji predsednički kandidati u američkoj istoriji: pre njih tu je ‘čast’ imao Džordž Buš o kojem 1992. dobro mišljenje nije imalo 53 posto Amerikanaca.