Danska: Četvoro ranjeno u samoproglašenom gradu Kristijaniji

Svet 01. sep 201609:10 > 11:05
Tanjug/AP/Lukas Schulze/dpa

Dva policajca, jedan civil i napadač su povređeni u pucnjavi koja se desila u samoproglašenom gradu-opštini Kristijaniji u Kopenhagenu, javila je Danska policija.

Kako navodi policija na svom tviter nalogu, napadač je uhapšen.

Mediji su javljali da je nakon pucnjave, napadač pobegao od policije. Prilikom hapšenja, došlo je do razmene vatre u kojoj je napadač teško ranjen.

Jedan policajac je upucan u nogu, a drugi u predelu glave. Među povređenim je i jedan civil, koji je upucan u nogu.

Policija je objavila da je na njih otvorena vatra tokom rutinske kontrole u ovoj opštini u Kopenhagenu.

Kristijanija, poznata i kao Slobodni grad Kristijanija, autonomna je zajednica sa oko 900 stanovnika koja zauzima 34 hektara u blizini glavnog grada Danske. 

Kristijanija je nastala 1971. godine kada je grupa hipika zauzela napuštenu vojnu bazu u blizini Kopenhagena, i proglasili je slobodnim gradom i alternativnim društvom.

2004. godine je danska vlada donela zakon koji ukida kolektive i sada tretira njih 900 članova kao individue. Početkom 2005. je usledila serija protesta povodom tog zakona. Suština problema je što je koncept privatnog vlasništva nespojiv sa pravilima zadružne svojine koja vladaju u Kristijaniji.

Danska policija je upala u Kristijaniju sa oko 200 specijalaca i usledilo je jedno od najvećih masovnih hapšenja u danskoj istoriji – uhapšeno je preko sto ljudi. Većina njih su optuženi da nisu izvršavali policijska naređenja, dok su neki optuženi za nasilje protiv policije.