Putin i Erdogan razgovarali o Siriji na marginama samita G20

Svet 04. sep 201621:13 > 21:15
Reuters/Damir Sagolj

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas na marginama samita G-20 u Hangdžuu u Kini o unapredjenju odnosa dve zemlje, ali i o situaciji u Siriji.

Ruske novinske agencije su prenele, citirajući portparola Kremlja Dmitrija Peskova, da su se najpre sastale delegacije Turske i Rusije, a zatim i lideri dve zemlje, a sastanku su prisustvovali i ministri spoljnih poslova.

Turska i Rusija su juna formalno normalizovale odnose poremećene time što je Turska novembra 2015. oborila ruski vojni avion koji je navodno tokom operacija u Siriji ušao u vazušni prostor Turske. Pilota koji se katapulitirao, ubile su pobunjeničke snage na teritorije Sirije.

Odnosi Turske i Rusije poboljšali su se pošto se predsednik Erdogan izvinio Rusiji zbog obaranja ruskog aviona.

Na sastanku sa britanskom premijerkom Terezom Mej, Putin je izrazio nadu za otvoreni dijalog dveju zemalja, koje se u mnogim pitanjima veoma razlilaze.

„Jasno je svima da se vi i vaš tim susrećete sa veoma kompleksnim i teškim izazovima, ali i svi ostali se susreću sa teškim stvarima i ciljevima, takođe. Nadam se da ćemo biti u stanju da poboljšamo našu bileteralnu saradnju i podignemo je na viši nivo, nego što je danas“, rekao je lider Rusije.