Napadi u Americi: "Nesavršeni" terorizam je najteže sprečiti

Svet 19. sep 201623:48 > 20. sep 2016 08:29
KSTP TV/AFP

Napadi prošlog vikenda u SAD, sa 38 ranjenih, svedoče o postojanju difuzne ekstremističke pretnje - jednostavne, nesavršene, kojoj se policijske službe i obaveštajci veoma teško mogu suprotstaviti, prenosi AFP.

Petnaest godina posle napada od 11. septembra, koje je mesecima planirala razrađena mreža koja je delovala spolja, antiterorističke službe se suočavaju sa opasnošću koja je promenila oblik. Sada su napadači Amerikanci, pojedinci  ili u malim grupama koje ponekad imaju kontakta sa ekstremističkim organizacijama samo na sajtovima ili društvenim mrežama.

Internet je za njih „đavolak koji im s ramena stalno šapuće ‘Ubij, ubij!’ „, kaže direktor FBI Džejms Komej. Te pojedince je „veoma teško otkriti“, naglasio je u ponedeljak Lorenco Vidino, iz Centra za studije unutrašnjoj bezbednosti Univerziteta Džordž Vašington.

„A čak i ako ih otkrijete, šta raditi? Ne možemo nekoga nadzirati danonoćno, sedam dana u nedelji, samo zato što je aktivan na društvenim mrežama“ koje koriste ekstremističke grupe da bi širile svoje poruke, rekao je on.

Metode koje se danas koriste su nerazvijene, kao napad nožem u Minesoti ili eksplozije u subotu uveče u Njujorku.

„Otrovna sumnja prema muslimanskim zajednicama“

Ali, i takve akcije su potencijalno smrtonosne i dovoljne da izazovu paniku, traumatizuju ljude i usade otrovnu sumnju prema muslimanskim zajednicama. Mutni su motivi Ahmada Kana Rahamija, Amerikanca od 28 godina avganistanskog porekla, osumnjičenog za napad u Njujorku u subotu uveče, uhapšenog u ponedeljak ujutro.

 Veruje se da je Rahami postavio i bombu na trasi jedne trke u organizaciji američkih marinaca u subotu ujutro u Sisajd parku, u Nju Džersiju.

„Vrlo je moguće da ti napadi nemaju nikakve veze sa Islamskom državom ili Al-Kaidom“, ukazao je u ponedeljak veteran FBI Ali Sufan, vlasnik kompanije za analizu bezbednosnog rizika.

„Dovoljno je grupa i domaćih ekstremističkih aktera“ u Sjedinjenim Američkim Državama za takve pozive na ubistvo, dodao je on.

„Već smo videli u Njujorku ili Nju Džersiju grupice ljudi koji su zajedno radikalizovani, bilo je već nekoliko istraga“ te vrste koju je sproveo FBI, kaže Lorenco Vidino.

„Mi smo u mraku dok pretražujemo plast“

Napad nožem u jednom tržnom centru s devetoro ranjenih je prisvojila Islamska država, i to baš u Minesoti koja je pohvaljena zbog napora za sprečavanje radikalizacije. U Minesoti, državne službe SAD – policija, prosveta i lokalne vlasti, pojačale su kontakte sa doseljenicima iz Somalije koji s među najmanje integrisanim u Sjedinjenim Državama. Oni nastoje da izgrade veze poverenja sa starijima, s roditeljima, s vođama te zajednice, i spreče mlade da podlegnu islamskim „sirenama“. Ali takvi programi „mogu samo ograničiti pretnju, oni je ne mogu potpuno eliminisati“, rekao je Lorenco Vidino.

Pred tom difuznom pretnjom, zvaničnici antiterorističkih službi SAD traže vrlo specifične stvari u širinama interneta i političke moći: da ne dozvole širenje tehnike šifrovanja, dok prisluškuju i presreću komunikacija što ima ključnu ulogu da saznaju više o akterima galaksije džihadista. Tu tehnologija „daje prednost“ džihadistima, požalio se početkom meseca Nik Rasmusen, direktor američkog Državnog antiterorističkog centra koji povezuje CIA, FBI i druge velike agencije bezbednosti SAD.

„Mi smo u mraku dok pretražujemo plast“ u kojem se kriju potencijalni ekstremisti, voli da kaže Džejm Komej.