Papa Franja osudio ratove u ime Boga: Ne postoji Bog rata

Svet 20. sep 201614:14 > 14:17
AFP

Papa Franjo osudio je utorak one koji vode ratove u ime Boga, uoči sastanka sa žrtvama rata i s verskim vođama s kojima bi trebalo da razgovara o rastućem verskom fanatizmu i eskalaciji nasilja u svetu.

„Svet je u ratu, svet je u patnji“, kazao je Papa uoči sastanka. „Ne postoji Bog rata“, kazao je, pozivajući „sve žene i muškarce dobre volje, svih vera, da se mole za mir“.

Cilj ovogodišnjeg Međureligijskog molitvenog skupa, koji je utemeljio papa Ivan Pavle II. prie 30 godina, je da se upozori na progon ljudi zbog njihove vere i na ekstremizme svih vrsta koji se prikazuju kao religija.

Papa je podsetio Zapad, koji strahuje od novih terorističkih napada, da postoje delovi sveta u kojima su gradovi „sravnjeni sa zemljom, zarobljenici mučeni a gde porodice nasmrt gladuju“.

„Bojimo se terorističkih napada“ ali „to je ništa u poređenju s onim što se događa u tim državama, u tim zemljama u kojima dan i noć padaju bombe“, rekao je.

Nakon razgovora s žrtvama rata predviđeni su odvojeni susreti s nadbiskupom Kanterberija Džastinom Velbijem, duhovnim vođom anglikanaca, s pravoslavnim carigradskim patrijarhom Vartolomejem I kao i s predstavnicima muslimana i Jevreja.

U 16 sati svi će se učesnici povući na molitvu za mir. Moliće se u isto vreme, ali na različitim mestima kako bi svako mogao moliti na svoj način, nakon čega će se sastati na zajedničkoj svečanosti gde će se pročitati poruka mira.