Tramp: Samo ja mogu da promenim poreske zakone

Svet 02. okt 201620:34 > 20:35
Glas Amerike

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je u nedelju da bolje poznaje poreske zakone od svih koji su se dosad kandidovali za Belu kuću i da je on jedini koji može da ih popravi.

Tramp je time reagovao na tekst u Njujork tajmsu u kojem se navodi da možda nije platio porez na prihod 18 godina od 1995. godine kada je prijavio gubitke svojih kompanija od čak 916 miliona dolara.

Izborni štab njegove rivalke Hilari Klinton ocenio je da su navodi Njujork tajmsa „bomba“ i pozvao Trampa da objavi sve svoje poreske prijave, što je republikanac dosad odbijao da uradi, iako su to po tradiciji radili svi predsednički kandidati.

Tramp nije negirao navode njujorškog lista, koji su zasnovani na dokumentima iz poreske prijave 1995. koji su anonimno dostavljeni novinarki lista, preneo je Gardijan u svom američkom izdanju.

„Poznajem naše kompleksne poreske zakone bolje od svakoga ko se ikada kandidovao za predsednika i ja sam jedini koji može da ih popravi“, naveo je Tramp na Tviteru.

Novinarka Suzen Kreg, kojoj su dostavljeni dokumenti, rekla je danas za Si-En-Enda je Trampov štav „pretio novinama tužbom, navodeći da su poreske prijave poverljive“, ali da je list ipak odlučio da objavi priču.

Tramp u tekstu Njujork tajmsa nije optužen da je radio nelegalno, već se, pozivajući se na analize poreskih stručnjaka, sugeriše da zbog gubitka od 916 miliona dolara možda nije morao da plaća porez sve do 2013. godine.