FARK spreman da “ispravi” mirovni sporazum posle referenduma

Svet 03. okt 201618:23 > 18:32
AFP

Vođa kolumbijske gerile FARK Timoleon Himenez rekao je da je spreman da "ispravi" mirovni sporazum postignut s kolumbijskom vladom koji su, na opšte iznenađenje, Kolumbijci juče odbacili na referendumu.

„Sada u miru razmatramo rezultate jer to ne znači da je borba za mir izgubljena“, rekao je Himenez za radio u Havani, mestu u kojem su gerilci vodili četiri godine pregovore s vladom o tom mirovnom sporazumu.

Marksističa organizacija Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK) „pripremaju inicijative“ da nastave ovaj proces uprkos pobedi opcije „ne“ na referendumu, rekao je vođa FARK-a.

On je ocenio da taj rezultat daje više entuzijazma i više ih angažuje, jer ima više čitanja i treba analizirati da se vidi u čemu treba ispraviti taj sporazum.

Timoleon Himenez, poznatiji po ratnom nadimku Timošenko, rekao je da glavna kolumbijska gerila i vlada i dalje imaju isti cilj, a to je da se okonča sukob star 52 godine.

Timošenko i kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos su 26. septembra potpisali istorijski mirovni sporazum, a da bi stupio na snagu bilo je potrebno da ga glasači podrže na referendumu.

Protiv sporazuma na referendumu u nedelju izjasnilo se 50,21 odsto birača u Kolumbiji, dok je pozitivno glasalo 49,78 odsto izašlih, koji je trebalo da odgovore na referendumsko pitanje: „Da li podržavate konačni sporazum o okončanju sukoba i izgradnji stabilnog i održivog mira?“

Izlaznost na referendum iznosila je 37,28 birača, a pojedini britanski analitičari ocenili su da je to jedan od razloga neuspeha glasanja i uporedili kolumbijski referendum sa glasanjem o Bregzitu.

Kolumbijski predsednik Huan Manuel Santos rekao je posle objavljivanja rezultata referenduma kasno sinoć po lokalnom vremenu, da neće podneti ostavku i da će „nastaviti da se zalaže za mir“.