Sastanak Merkel s Putinom i Olandom, teme Ukrajina i Sirija

Svet 20. okt 201608:52 > 08:55
Tanjug / Mikhail Klimentyev via AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel sinoć je bila domaćin sastanka o ukrajinskoj krizi na kojem su učestvovali predsednici Rusije Vladimir Putin, Ukrajine Petro Porošenko i Francuske Fransoa Oland. Razgovori su trajali oko 5 sati.

Posle tog sastanka, održan je radni sastanak Oland-Putin-Merkel o sirijskoj krizi, kao i o bombardovanju grada Alepa.

Posle dva neuspela prekida vatre između SAD-a i Rusije, u novu rundu razgovora uključuju se i Katar i Saudijska Arabija koji podržavaju sirijsku opoziciju.

Oland i Merkel izjavili su da je sastanak s Putinom o Siriji bio „težak i jasan“ i da nije isključena mogućnost sankcija Rusiji zbog bombardovanja civila u Alepu.

„Ne možemo da nemamo mišljenje, ali diskusija treba da se fokusira na to kako da pomognemo stanovništvu. Tamo je dosta kriminala, zločina protiv civila“, rekla je Merkel.

Dodaje da se smišlja način kako da se pomogne civilima.

„Na primer, kako da međunarodni Crveni krst doveze jedan konvoj pomoći. Postoji bar svetlo na kraju tunela. I kao što je danas zaključeno, Rusija ima mnogo veću odgovornost, koja daleko prevazilazi ovo bombardovanje od pretodnih nekoliko dana“, smatra Merkel.

 Ruski predsednik je rekao da Rusija namerava da produži pauzu u vazdušnim napadima koliko god je to moguće.

„Prateći situaciju na terenu, ruski je predlog da se pojačaju napori u stvaranju i usvajanju novog ustava, koji će onda biti osnov za vanredne izbore i da se tako pozicioniraju sve strane u konfliktu“, kaže Putin.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da će do kraja novembra biti predstavljena „mapa puta“ za rešavanje ukrajinske krize.

„To će biti dokument o primeni mirovnog sporazuma iz Minska“, rekao je Porošenko posle sastanka.

Tanjug / AP, Markus Schreiber

Novi dokument treba da razmotre šefovi diplomatija Ukrajine, Nemačke, Rusije i Francuske.