Zemljotres naterao staricu (101) da prvi put napusti selo

Svet 02. nov 201618:03 > 18:04
REUTERS/Remo Casilli

Snažan zemljotres, koji je prošle nedelje pogodio centralnu i južnu Italiju, "isterao" je iz jednog planinskog sela 101-godišnju udovicu koja nikada nije napustila svoje planinsko mesto. Starica je bila među hiljadama stanovnika evakuisanih iz područja pogođenih snažnim potresom, objavio je list Korijere dela Sera.

Ana Roko di Paolo smeštena je u hotel na obali Jadrana, oko 80 kilometara udaljen od njenog rodnog mesta Pieve Torina u kojem živi oko 1.500 stanovnika. Povratak u ovo selozabranjen je do daljenjg zbog niza potresa koji su usledili posle snažnog zemljotresa.

U invalidskim kolicima i skoro potpuno gluva, Ana i njena negovateljica iz Moldavije poslednje su ispraćene iz Pieve Torina, piše list, dodajući da su zemljotresi obeležili život ove starice.

Ana Roko di Paolo je rođena februara 1915. godine, mesec dana pošto je u zemljotresu jačine sedam stepeni Rihterove skale stradalo oko 30.000 ljudi. Rođena je u kolibi jer su njeni roditelji napustili kuću strahujući da će se srušiti.

„Prošla sam mnogo toga“, rekla je ova starica.

Korijere dela Sera piše da je među evakuisanima bila još starija udovica, Marija Stramači (102), koja je smeštena kod rodbine.