Pentagon: Ubijeno 50.000 džihadista u Siriji i Iraku

Svet 08. dec 201623:02 > 23:03
Izvor: REUTERS/Jason Reed

Međunarodna koalicija protiv džihadista Islamske države, predvođena SAD, eliminisala je najmanje 50.000 boraca u Siriji i Iraku od početka vazdušnih napada započetih u avgustu 2014. godine, izjavio je večeras američki zvaničnik iz Pentagona.

„Taj broj nešto znači i uvereni smo da utiče na neprijatelja“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Američko Ministarstvo odbrane do sada je bilo diskretno u saopštavanju broja mrtvih u redovima Islamske države. Ta opreznost datira iz Vijetnamskog rata, tokom kojeg su američki zvaničnici redovno saopštavali ogromne gubitke kod neprijatelja, pre nego što su izgubili rat.

Drugi zvaničnik, portparol vojske koalicije izjavio je danas u Bagdadu da je nekoliko stotina boraca ubijeno u borbi za preuzimanje Mosula i dodao da Islamska država šalje mlade borce a ponekad i adolescente.

Koalicija je izvela 16.000 napada na Irak i Siriju od avgusta 2014. godine.

Priznala je odgovornost za smrt 173 civila u obe zemlje, ali neke nevladine organizacije procenjuju da je taj broj veći.

Američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, naveo je da je koalicija ublažila pravila pre godinu i po dana kada je u pitanju broj civilnih žrtava koji mogu eventualno da budu opravdani ako je opravdan sam vojni cilj napada.