Valensa pozvao EU da izbaci Poljsku iz svojih redova

Svet 16. dec 201612:27 > 12:29
Izvor: AFP

Legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, bivši predsednik Poljske Leh Valensa apelovao je na Evropsku uniju da izbaci iz svojih redova Poljsku jer je to jedini način da se spreči lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski da uništava Poljsku.

„Ne volim da govorim loše o Poljskoj ali sada više nemam izbora. Mora da bude tako da ako ulaziš u neki klub a ne poštuješ posle njegova pravila da te klub izbaci. Gubitak prava glasa u Evropskoj uniji to je malo. Moraju da nas izbace“, kazao je Valensa, javljaju poljski mediji.

Po oceni tog dobitnika Nobelova nagred za mir 1983. godine za nedeljnik Politiko, izbacivanje Poljske iz EU je jedini način da se spreči vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda i njen lider Jaroslav Kačinjski da gaze Ustav i podrivaju demokratske standarde.

Valensa je 13. decembra, na 35. godišnjicu uvođenja vanrednog stanja u Poljskoj kada je vojna vlada spasa 1981. godine izvela tenkove na ulice i internirala oko 3.000 aktivista opozicije i disidente na čelu sa Valensom ali ne i Kačinjskog, rekao javno da je to što rade Kačinjski i njegovi konzeratvici gore nego zlo što su Poljskoj naneli komunisti.

„Smatram da su izdajice, štetočine i jednog dana će im biti suđeno. Još malo. Ja im to garantujem zato što tolika zla nisu Poljskoj naneli ni komunisti“, kazao je tada Valensa poljskoj televiziji TVN24.

Valensa je kazao da je posebno besan zato što konzervativci Kačinjskog koriste perfidno katoličku veru za svoje ciljeve.

U razgovoru za Politiko Valensa je podsetio da je Poljska jedna od članica EU koja je najviše profitirala i promenila se na bolje nakon pada gvozdene zavese 1989. godine.

„Poljska je maksimalno iskoristila svoje šanse i završila tranziciju uspehom“, kazao je Valensa, ali je naglasio da su poljski političari tokom tranzicije napravili jednu ogromnu grešku – zaboravili su na ljude i da običnim ljudima treba pomagati.

EU je protiv Poljske pokrenula početkom godine novi mehanizam procene ugroženosti pravne države zbog kontroverznih reformi koje poslednjih godinu dana otkako su došli na vlast sprovode konzervativci Kačinjskog.

EK je kritikovala blokiranje rada Ustavnog suda, podržavljenje javnog radio i tv servisa i agencije PAP, čistke i nepotizam u državnoj upravi, pokušaje potpune zabrane abortusa i druge reforme konzervativaca koji u oba doma imaju komotnu većinu.

Iako je procedura uznapredovala tako da EU može da pređe u konačnu, treću i Poljskoj oduzme pravo u EU u Briselu ne postoji politička volja da se spor sa vlastima u Varšavi u sadašnjim kriznim trenucima EU baš toliko zaoštri.

Pored toga, oduzimanje prava glasa Poljskoj najverovatnije bi nastojala da blokira Mađarska, kako je nekoliko puta izjavio saveznik Kačinjskog, mađarski premijer Viktor Orban.