Vals ili Amon kandidat levice za predsednika Francuske

Svet 23. jan 201707:57 > 07:59
Tanjug / AP, Kamil Zihnnioglu

Bivši premijer Francuske Manuel Vals ušao je u drugi krug stranačkih izbora levice za predsedničke izbore na kojima će mu protivnik biti Benoa Amon, kandidat koji je osvojio najviše glasova za kojeg su analitičari smatrali da ima najmanje izgleda da uđe u drugi krug.

Bivši ministar prosvete Amon (49) osvojio je najviše glasova na stranačkim izborima, oko 36 odsto, dok je Vals (54) dobio 31,3 odsto.

Arno Montbur osvojio je 17,6 odsto glasova i odmah po objavljivanju prvih rezultata izjavio je da će podržati Amona u drugom krugu.

Tanjug / AP, Zacharie Scheurer

Ostala četiri kandidata levice, Vensan Pejon, Silvia Pinjel, Fransoa de Riži i Žan-Lik Benamia, osvojili su između jedan i 6,8 odsto glasova.

Kandidat levice imaće jake protivnike, kandidata desnice Fransoaa Fijona i ekstremne desnice Marin Le Pen, za koje se ocenjuje da bi mogli da uđu u drugi krug predsedničkih izbora predviđenih na proleće.

Za predsedničke izbore još su se kandidovali predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron koji je osnovao centristički Pokret (En Marche).