Globalna ekonomija: SAD odustaju od liderstva, Kina spremna

Svet 24. jan 201718:41 > 19:27
Freeimages.com/ John Burgess

Predsednik SAD Donald Tramp srušio je prvog dana u Beloj kući dva glavna projekta svog prethodnika, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i sporazum o slobodnoj transpacifičkoj trgovini.

Sporazum 12 zemalja pacifičkog regiona o slobodnoj trgovini, SAD su potpisale, ali ga nisu ratifikovale. Ovaj projekat trebalo je da bude stub američke politike prema Aziji. Ali Tramp je održao predizborna obećanja i na dobrom je putu da SAD vrati na bilateralne trgovinske sporazume.

„Želimo da počnemo ponovo da pravimo naše proizvode. Želimo da proizvodnju vratimo kući. To ne znači da ne želimo da trgujemo, samo želimo da proizvodimo ovde“, rekao je Tramp objašnjavajući ovaj potez.

Pojedine demokrate i bivši predsednički kandidat Berni Sanders, pozdravili su Trampovu odluku jer je ona koštala Ameriku miliona dolara i smanjenja radničkih plata. Nekoliko zemalja izrazilo je nadu da se Transpacifički sporazum o slobodnoj trgovini može spasiti.

„Mi želimo više mogućnosti i više tržišta. Već imamo ugovor o trgovini Kina – Australija, ali postoji mogućnost da se Kina pridruži i ovom ugovoru“, kaže premijer Australije Malkolm Turnbul.

Peking već danima šalje signale da je posvećen globalnoj trgovini i da je spreman da zauzme lidersku poziciju od koje Vašington dobrovoljno odustaje.

„Ekonomska situacija u svetu je trenutno nestabilna i investicije su usporene. Azijsko-pacifički region trebalo bi i dalje da bude motor globalne ekonomije. Bez obzira šta se desi svi treba da težimo razvoju i otvorenoj tržišnoj saradnji na dobrobit svih“, izjavila je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Odnosi Kine i nove američke administracije nisu opterećeni samo ekonomijom, za koju nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel kaže da još nije trgovinski rat, ali je otvoreni sukob.

Peking je odlučan da brani svoja prava oko spornih ostrva, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, posle upozorenja nove američke administracije na opšti strateški značaj tog područja. Ruski mediji su preneli da je zvanični Peking naredio slanje nosača balističkih raketa u provinciju koja se graniči sa Rusijom.

Iz Moskve poručuju da ih ovo raspoređivanje raketa ne brine, ali eksperti kažu da ovi projektili, dometa 15.000 kilometara stižu do obala SAD za manje od pola sata.