Tramp počinje gradnju zida i ograničava imigraciju

Svet 25. jan 201708:35 > 08:36
REUTERS/Kevin Lamarque

Novi američki predsednik Donald Tramp počeće danas da izdaje ukaze o imigraciji, a pokrenuće i korake oko najavljenog plana izgradnje zida duž američko-meksičke granice, naveli su zvaničnici njegove administracije.

Očekuje se da će Trampove odluke biti usmerene na takozvane gradove utočišta. Prema najavama, novi američki predsednik bi danas prilikom posete Ministarstvu za unutrašnju bezbednost trebalo da potpiše prve ukaze, uključujući mere za početak izgradnje zida. Dodatni ukazi biće izdati tokom narednih nekoliko dana, rekao je jedan zvaničnik.

Tramp je sinoć u Tviter poruci napisao: „Veliki dan za nacionalnu bezbednost sutra. Između ostalog izgradićemo zid!“.

Očekuje se, između ostalog, da će najaviti planove o smanjenju finansiranja gradova koji ne hapse ili ne pritvaraju imigrante koji žive ilegalno u SAD, što bi moglo i da znači milioni dolara manje za pojedine gradske uprave.

Reuters/Tomas Bravo

Tramp još razmatra detalje planova za ograničenje dolaska izbeglica u SAD. Sadašnji predlog predviđa najmanje četvoromesečni prekid prihvata izbeglica, kao i privremenu zabranu za ljude iz nekih većinski muslimanskih zemalja, prema navodima jednog predstavnika organizacija za javnu politiku koji prati pitanja izbeglištva.

Novi predsednik je tokom kampanje najavljivao da će zaoštriti američku imigracionu politiku, a zalagao se i za zaustavljanje ulaska državljana iz muslimanskih zemalja u SAD. Kasnije je izmenio stav i rekao da će se koncentrisati na kontrolu onih koji dolaze iz zemalja povezanim s terorizmom.

Kasnije ove nedelje očekuje se da će Tramp najaviti restrikcije za imigraciju iz sedam afričkih i bliskoistočnih zemalja, uključujući Siriju, Jemen i Irak. Takođe se očekuje da će zaustaviti prihvat nekih izbeglica dok proces kontrole ne postane stroži.