Rusija "oprašta" prvo prebijanje u porodici, kazna novčana

Svet 25. jan 201712:54 > 13:06
N1

Poslanici Dume su, u drugom čitanju, usvojili sporni predlog zakona kojim se dekriminalizuju neki oblici nasilja u porodici.

Državna Duma je glasala sa 385 glasova za prema dva protiv i jednim uzdržanim, da se dekriminalizuju slučajevi napada na članove porodice koji ne izazivaju telesne povrede.

Predlog zakona kojim se telesni napad na člana porodice kažnjiva novčanom kaznom ili 15-odnevnim zatvorom još treba da se usvoji u trećem čitanju.

Posle toga treba da se odobri u Gornjem domu, koji je telo koje uglavnom podržava odluke Dume i na potpis predsedniku države, Vladimiru Putinu.

Predlaže se da se iz Krivičnog zakonika izuzmu fizički napadi na članove porodica ako nisu ponovljeni. Aktivisti su protestovali danas ispred Dume protiv ovog predloga zakona koji je izazvao polemiku i protiv koga je sakupljeno više od 200.000 potpisa preko interneta.

Jedna od predlagača zakona, Olga Batalina odbacila je optužbe da bi se ovim zakonom širi nekažnjivost za one koji zlostavljaju članove svoje porodice.

Batalina je rekla da većina Rusa osuđuju nasilje u porodici ali podržava inicijativu da se ublaže kazne za prestupnike koji to urade prvi put, prenosi TASS.

„U krivičnom zakoniku i dalje postoji krivična odgovornost za nanošenje telesnih povreda, ali sada će se primenjivati na one koji ponavljaju taj čin. Svi oni koji terorišu svoje članove porodice i to ponavljaju će krivično odgovarati“, rekla je Batalina.