Zeman za Trampa jer ne podnosi migrante, teroriste, novinare

Svet 26. jan 201710:58 > 11:04
MICHAL CIZEK / AFP

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da novi američki predsednik Donald Tramp već prvim potezima pokazuje da drži datu reč i dodao da mu je simpatičan jer ne podnosi nelegalne migrante, islamske teroriste i novinare, preneli su danas češki mediji.

„Šta mi je na Trampu simpatično? To što je protiv nelegalne migracije, islamskog terorizma i što ne podnosi novinare!“, rekao je Zeman.

Novinari su grupa koja svoje stavove stavlja iznad mišljenja drugih ljudi. Umesto da informišu, nameću svoje mišljenje“, rekao je sinoć tokom susreta i debate sa građanima banje Konstantinovi laznje.

On je kao primer potvrde svog „generalnog suda o novinarima“ naveo češki javni servis televiziju ČT, sa kojom je u sporu još od predizborne kampanje 2013. godine, rekavši da Češka televizija na dan predsedničkih izbora u SAD navodno nije na debatu pozvala nijednog Trampovog pristalicu.

„Prvi koraci i prvi dani američkog predsednika ukazuju na to da će ispuniti ono što je obećao pre izbora. To je dobro, političari treba da ispunjavaju svoja obećanja“, rekao je Zeman i dodao da će Tramp biti dobar američki predsednik ako sa svim što je obećao izadje na kraj.

Zeman se ponovo založio da se svi ekonomski migranti sa Bliskog istoka i iz Afrike deportuju u svoje domovine.

„Usput, to su zemlje u kojima nema nikakvog građanskog rata, a budite svesni i druge strane medalje. Ako iz tih afričkih zemalja odlaze mladi i zdravi ljudi, na delu je odliv mozgova, odnosno, u njihovom slučaju, odliv mišića. To znači da su i te zemlje oslabljene odlivom radne snage koja u Evropi nema primenu. Branimo zato spoljašnje granice Evropske unije“, kazao je Zeman.