Predsednik Meksika otkazao sastanak s Trampom

Svet 26. jan 201717:53 > 18:35
REUTERS/Mike Blake

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas predsedniku Meksika Enrikeu Penji Nijetu da otkaže posetu Vašingtonu ako ne želi da plati zid na granici. Predsednik meksika otkazao sastanak sa Trampom.

„SAD ima trgovinski deficit s Meksikom u iznosu od 60 milijardi dolara. Od samog početka Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) bio je to jednostran sporazum, s velikim brojem izgubljenih poslova i kompanija. Ako nije voljan da plati za taj preko potreban zid, tada bi bilo bolje da otkaže tu planiranu posetu“, poručio je Tramp predsedniku Meksika, čija je poseta Americi bila panirana za sledeću nedelju.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto rekao je da mu je žao zbog odluke SAD da nastavi s planovima o izgradnji zida, koji ih već godinama razdvaja.

„Meksiko ne veruje u zidove. Već sam to rekao i reći ću ponovo, Meksiko neće platiti zid“, rekao je on.

Nijeto je naglasio da će vlada Meksika biti tu za svakog državljanina Meksika kojem je pomoć potrebna i da preuzima odgovornost da zaštiti interese Meksika i njegovih državljana.

On je istakao da Meksiko zahteva i zaslužuje poštovanje kao suverena država.

Tramp je u sredu potpisao ukaz o početku izgradnje zida duž granice sa Meksikom, i izjavio da će Meksiko platiti „100 odsto“ realizaciju projekta. Lider republikanaca u američkom Senatu Mič Mekonel rekao je da je Kongres pokrenuo proceduru za izgradnju zida, koji će koštati 12 do 15 milijardi dolara.