Svet u znaku Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta

Svet 27. jan 201709:52 > 12:08
Izvor: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta obeležava se širom sveta.

Dan sećanja na najveće žrtve u istoriji čovečanstva ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija rezolucijom koja je usvojena 2005. godine.

Za datum sećanja na milione žrtava stradalih u holokaustu tokom Drugog svetskog rata, izabran je 27. januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic i tom prilikom oslobodili 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

U Srbiji se centralna državna komemorativna ceremonija održava u kompleksu nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom Sajmištu.

Preživele žrtve holokausta položile su cveće uza Zid smrti u nekadašnjem logoru smrti Aušvic-Birkenau koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i tako počeli svečano obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

Tome se pridružila i poljska avio kompanija LOT minutom ćutanja na letu iz Tel Aviva u Varšavu.

U borbama za spasavanje života poslednjih preživelih u Aušvicu, život je izgubio 231 sovjetski vojnik.

„Sećam se da su ušli u dečiju baraku neki vojnici u drugačijim uniformama sa crvenom zvezdom na kapi. Mi, deca, sedeli smo preplašeno. Atmosfera straha brzo je nestala jer smo dobili od njih jelo. Ukus kriške hleba namazane margarinom i šolju vruće kafe sa mlekom pamtiću do kraja života“, rekla je za poljsku televiziju TVN24 Lidija Maksimovič.

Državni Muzej logora Aušvic-Birkenau, koji se od 1947. godine stara o konzerviranju i očuvanju celog logorskog kompleksa u stanju u kom su ga zatekli crvenoarmejci pre 72 godine kako ne bi zamro nemi krik „Ne ponovilo se“ iz ruševina gasnih komora, otvorio je na 72. godišnjicu izložbu „Arheologija“ i javnosti prvi put predstavio zbirku ličnih predmeta žrtava holokausta iz arheoloških istraživanja na logorskom terenu 1967. godine.

Glavna državna ceremonija, uz učešće poljske premijerke Beate Šidlo i stranih državnih delegacija i zvaničnika, počinje u petak popodne pored ruševina gasnih komora, a završava tradicionalno Kadišem, jevrejskom molitvom za mrtve.

Poljski nacionalni avioprevoznik LOT uključio se ove godine u saradnji sa mladima iz fondacije „Iz dubina“ u odavanje pošte žrtvama holokausta, kada je jutros na letu iz Tel Aviva za Varšavu pilot obavestio putnike da su današnji dan UN proglasile za Dan sećanja na žrtve holokausta i zatim zamolio za minut ćutanja.

Putnici su takođe na sedištima našli kopije knjige „Pravedni“, u kojoj su predstavljeni Poljaci, pravedni među narodima sveta, koji su tu počasnu titulu dobili od izraelskog instituta Jad Vašem pošto su tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Poljskoj, gde su nacisti za bilo kakvu pomoć Jevrejima naređivali smrtnu kaznu, našli u sebi dovoljno čovečnosti i hrabrosti da spasavaju njihove živote.

„Pravedni među narodima sveta bili su tihi junaci rata, svetla i čovečnosti. Mnogi od njih bili su katolički monasi ili obični hrišćani. Dužni smo da pamtimo njihova svedočanstva i inspirisani njihovom hrabrošću gradimo svet sa više tolerancije, bezbedan i slobodan“, kazao je za portal Virtualna Poljska Kšištof Olendski, direktor instituta koji je izdao knjigu.

Nacisti su u okupiranoj Poljskoj otvorili logor blizu mesta Ošvjenćim, na nemačkom Aušvic, 1940. godine, prvobitno da bi u njemu držali Poljake, ali on je ubrzo postao centralno mesto za likvidaciju Jevreja i najveće jevrejsko stratište sa monstruoznim industrijskim sistemom ubijanja u gasnim komorama.

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradalo je, prema podacima Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, najmanje 1,1 miliona ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Sinti i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda.