Nasilje u porodici samo prekršaj u Rusiji, ako je prvi put

Svet 27. jan 201710:53 > 10:56
REUTERS/Sergei Karpukhin

Ruska Duma usvojila je danas zakon po kojem se za nasilje u porodici ne predvidja krivična odgovornost ako je naneseno prvi put. Zakon je podržalo 380 od 450 poslanika, a protiv je bilo samo tri.

Za nasilje u porodici sada je predvidjena samo prekršajna odgovornost u slučaju da je nasilje izvršeno prvi put. U slučaju ponovnog nasilja zakon predvidja krivičnu odgovornost.

Tokom prvog čitanja, Duma je odbacila amandman poslanika Komunističke partije koji su predlagali da krivična odgovornost ostane u zakonu za lake povrede nanesene deci, trudnicama i bespomoćnim osobama.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin ranije je podržao zakon o dekriminalizaciji lakših povreda u porodici, objasnivši da rezultati socioloških istraživanja pokazuju da većina gradjana to podržava.

„Kada govorimo o porodici, treba da učinimo sve da je ojačamo. Važno je da se ne mešamo“, kazao je on.

Sveruski centar za ispitivanje javnog mnjenja objavio je rezultate istraživanja prema kojima petina stanovništva (19 odsto) dozvoljava mogućnost primene fizičke sile u porodici. Više od polovine anketiranih (59 odsto) odobrilo je ideju dekriminalizacije nasilja u porodici za one koji su ga izvršili prvi put. Protiv takve mere izjasnilo se 33 odsto ispitanika.