Lukašenko poručio Vučiću: Računajte na podršku Belorusije

Svet 27. jan 201711:27 > 11:31
Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas u Minsku da Belorusija nikada nije prekidala saradnju sa Srbijom niti namerava da to čini i da Srbija uvek može da računa na podršku te zemlje.

„Mi smo vas čak i u najteža vremena podržavali… Čak i ako nam to nije išlo u korist. Zauzimali smo principijelnu poziciju, uključujući i o pitanju jedinstva vaše države. Zato možete da računate na Belorusiju i treba da znate: za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo“, rekao je Lukašenko u razgovoru sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u poseti Beloursiji.

Kako je objavljeno na sajtu predsednika Beloursije, Lukašenko je rekao da Belorusija i Srbija „odavno razvijaju odnose“ i da se danas nalaze u različitim situacijama, ali da Minsk nema ništa protiv da se Srbija razvija svojim putem.

„Mi ni u kom slučaju nećemo imati pretenzije prema Srbiji ako se bude razvijala svojim putem, jer verovatno i mi snosimo krivicu za to što se Srbija našla u takvoj situaciji. Ipak, posle raspada Sovjetskog Saveza ;trebalo je ozbiljno da razmislimo o izgradnji tešnje saradnje“, rekao je predsednik Belorusije.

Tanjug/BELTA/Nikolaj Petrova

Lukašenko je ocenio da „svet koji postaje sve globalniji“ i da se „u komplikovanim savremenim okolnostima… treba ujedinjavati i saradjivati kako bi opstali i razvijali se“. 

„Mi moramo da gradimo našu saradnju kako bismo u burnom svetu opstali i razvijali se u korist naših država i naroda“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je, kako se navodi, rekao da trgovinska razmena čini osnovu odnosa dve zemlje i skrenuo pažnju da je u poslednje vreme trgovinska razmena Belorusije i Srbije smanjena.

„Treba da uložimo maksimum napora kako bi dostigli makar prethodni nivo razmene. Na kraju 2015. godine iznosila je oko oko 250 miliona dolara. Na žalost, na kraju 2016. godine taj nivo se smanjio skoro duplo“, rekao je Lukašenko u razgovoru sa Vučićem.