Oland i Merkel o Trampovoj politici: Pred nama novi izazovi

Svet 27. jan 201715:19 > 15:35
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je u Berlinu da administracija novog američkog predsednika Donalda Trampa predstavlja "izazov" za Evropsku uniju (EU) posebno u trgovinskim pitanjima.

Oland koji se danas sastao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio je da je Trampova admistracija „izazov“ u vezi s propisima o medjunarodnoj trgovini i u vezi za stavovima EU prema sukobima u svetu.

„Naravno da ćemo razgovarati s Donaldom Trampom, pošto su ga Amerikanci izabrali za svog predsednika, ali to treba da učinimo sa evropskim uverenjima i zalaganjem za naše interese i vrednosti“, rekao je Oland.

Angela Merkel je izrazila sličnu zabrinutost: „Primećujemo da se svet menja radikalno i brzo, i da su pred nama novi izazovi“, rekla je nemačka kancelarka.

Tramp je najavio da će povući SAD iz Transpacifičkog sporazuma o slobodnoj trgovini i postaviti nove uslove u pregovorima o Transatlantskom trgovinskom partnerstvu sa EU.

Novi predsednik nedavno je rekao da se menogo ne interesuje za EU, pozdravio odluku Velike Britanije da izadje iz EU i da smatra da bi i druge zemlje EU mogle to da učine.