Nuland, Bond i još tri diplomate napuštaju Stejt department

Svet 27. jan 201716:10 > 16:19
Izvor: YURIY KIRNICHNY / AFP

Petoro diplomata iz višeg menadžerskog tima u američkom Stejt departmentu napustilo je svoje pozicije, samo nekoliko dana pre nego što bi kandidat predsednika Donalda Trampa za prvog čoveka američke diplomatije Reks Tilerson trebalo da bude potvrđen u Senatu i stupi na dužnost.

Dva najviše pozicionirana imena koja napuštaju Stejt dipartment su državni podsekretar za menadžment Patrik Kenedi i Viktorija Nuland, pomoćnica sekretara za evropske i azijske poslove.

Službu napušta i još dvoje pomoćnika sekretara – Džois Bar zadužena za administraciju i Majkl Bond iz Konzularnih poslova.

Još jedna značajna osoba odlazi – ambasador Džentri Smit, direktor Kancelarije za strane misije.

Kasno u četvrtak, zvaničnici SAD potvrdili su Glasu Amerike da Tomas Kantrimen, karijerni diplomata koji je služio kao vršilac dužnosti podsekretara za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost, odlazi u penziju sledeće nedelje.

Diplomatski izvori kažu da je Kantrimen leteo u Rim, kada mu je rečeno da se okrene i vrati kući.

Stejt dipartment odbio je da komentariše tu informaciju.

Mark Toner, v.d. portparola Stejt dipartmenta, rekao je ranije datoj izjavi da su više menadžerske pozicije, sada upražnjenje, pozicije političkih nameštenika i da je za njih potrebna predsednikova nominacija i potvrda Senata.

„Nekima su ostavke prihvaćene, neki će nastaviti službu u inostranim poslovima na drugim pozicijama, a neki će biti penzionisani, po izboru ili zato što su dostigli vremenski maksimum predviđen za njihovu poziciju u službi“, rekao je Toner.

Ni Bela kuća, niti bilo ko od zvaničnika nije povezao eksplicitno ove odlaske sa Trampovom administracijom.