Nova ambasadorka u UN: Amerika će pokazati silu

Svet 27. jan 201717:28 > 17:32
Izvor: Bryan R. Smith / AFP

Nova američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli rekla je da će SAD pokazati silu unutar te organizacije i braniti svoje saveznike, čime je upozorila zemlje koje žele da se suprotstave diplomatiji predsednika Donalda Trampa.

„Za one koji nas ne podržavaju, zabeležićemo vaše ime“, upozorila je Niki Hejli u obraćanju novinarima u UN.

Bivša guvernerka Južne Karoline rekla je da će SAD „uzvratiti na odgovarajući način“ svojim protivnicima. Ona se obratila medijima odmah po svom dolasku u sedište UN, gde je predala akreditive generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu. 

Hejli je rekla da je vreme za „sveže oči“ u Ujedinjenim nacijama i da će SAD pokušati da sve što funkcioniše učini boljim, a da popravi stvari koje ne funkcionišu. 

„Sve što izgleda zastarelo i nepotrebno, mi ćemo ga se otarasiti“, rekla je Hejli. 

Cilj Trampove administracije je da „ima ulogu u UN, a da bi imali ulogu u UN mi ćemo pokazati našu silu, učiniti da se čuje nas glas, podržati naše saveznike i obezbediti da naši saveznici takođe nas podržavaju“, rekla je ona. 

Prvi sastanak nove američke ambasadorke pri UN i Gutereša održan je dok američki mediji govore o nacrtu odluke američkog predsednika, prema kojoj bi se svetskoj organizaciji uskratila finansijska pomoć SAD od više milijardi dolara.

SAD najviše daju u kasu UN, finansirajući 22 odsto budžeta UN i 28 odsto troškova za mirovne operacije koje su poslednjih godina koštale 7,8 milijardi dolara godišnje.