OEBS zabrinut zbog Trampovih izjava o mučenju

Svet 27. jan 201717:44 > 17:48
Izvor: N1

Direktor Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava Majkl Geor Link zabrinut je zbog izjave predsednika SAD Donalda Trampa, u kojoj se korišćenje torture karakteriše kao efikasna taktika u borbi protiv terorizma.

„Javne izjave novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država pokreću pitanja o obavezi da se održi suština osnovnih ljudskih prava“, rekao je Link.

On je naveo da je korišćenje torture apsolutno zabranjeno prema zakonu SAD i međunarodnim ugovorima koje je ta zemlja potpisala. Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da smatra da je mučenje delotvorno, jer, kako je ocenio, „protiv vatre se mora boriti vatrom“

U intervjuu za televiziju ABC Tramp je rekao da će potražiti savet od ministra odbrane Džejmsa Matisa i direktora Centralno obaveštajne agencije (CIA) o tome šta se legalno može, a šta ne u borbi protiv širenja radikalizma.

Upitan o korišćenju taktike mučenja, odgovorio je da „apsolutno oseća da to radi“. 

Mediji prenose da Trampova izjava može da znači preispitivanje programa CIA o takozvanim „crnim mestima“ za pritvor osumnjičenih, reviziju politike o ispitivanju zatvorenika i nastavak rada ozloglašenog zatvora Gvantanamo na Kubi. 

Link je kazao, zabrinut zbog nastavka rada zatvora Gvantanamo, da Vlada SAD ima obavezu da podigne optužnice ili oslobodi zatvorenike, vodeći računa da oni dobiju pravično suđenje ili budu oslobođeni. Direktor ODIHR-a je naveo da je nastavak rada Gvantanama i eventualno prebacivanje novih zatvorenika u taj objekat u suprotnosti sa međunarodnim standardima i obavezama prema OEBS-u.

Široko je priznato da je CIA koristila takozvana „crna mesta“, prisilne nestanke i mučenja u poslednjoj deceniji, ali to nije bilo samo nezakonito, već je i duboko oštetilo reputaciju američke nacionalne bezbednosti, naveo je on. 

„Kršenje ljudskih prava nije efikasna strategija u borbi protiv terorizma i zbog toga apelujem na predsednika Trampa da ne potpisuje dokumenta kojim se to čini“, naveo je Link. 

ODIHR je u novembru 2015. godine objavio izveštaj o stanju ljudskih prava zatvorenika u Gvantanamu, u kojima se navodi niz kršenja ljudskih prava.