Prvi Trampov sastanak sa stranim liderom, Mej u Vašingtonu

Svet 27. jan 201718:50 > 19:04
AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Američki predsednik Donald Tramp, prvi put od kada je preuzeo dužnost, sastaje s nekim stranim čelnikom. U posetu mu je stigla britanska premijerka Tereza Mej.

Uoči sastanka s Trampom, bitanska premijerka položila je venac na grob neznanog vojnika na vojnom groblju Arlington. Govoreći na skupu Republikanske stranke u Filadelfiji, Mej je stala u odbranu međunarodnih organizacija, kao što je NATO.

„Imamo priliku da ponovo zajedno budemo lideri sveta koji prolazi kroz promene. Kao odgovor na te promene možemo ili da budemo pasivni posmatrači, ili da još jednom iskoristimo priliku da vodimo, da vodimo zajedno“, rekla je britanska premijerka Tereza Mej.

Bela kuća je saopštila da će Tramp u subotu otpočeti razgovore sa svetskim liderima.

„Izvući najviše od prve pune radne nedelje. Već sutra razgovri telefonom sa liderima Francuske, Nemačke i Rusije“, najavio je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Tereza Mej upozorila je u četvrtak američkog predsednika Donalda Trampa da se ne približava previše svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu i poručila da bi pristup Vašingtona trebalo da bude „angažovan, ali oprezan“, prenose agencije. Za Britaniju je, ipak, najvažnije da ne izgubi položaj na američkom tržištu.

„Novi trgovinski sporazum između Britanije i Amerike mora da bude od koristi za obe strane i treba da posluži našim nacionalnim interesima. Mora da pomogne rastu naših ekonomija i da obezbedi visoko kvalifikovane, visoko plaćene poslove u budućnosti za radne ljudi širom Amerike i Velike Britanije“, kaže Mej.

Donald Tramp je prvi američki predsednik koji ne daje podršku jedinstvenoj Evropi, što je praksa još od Drugog svetskog rata. On je jasno pozdravio izlazak Britanije iz EU.

Iako Britanija i Amerika šalju Evropi poruku da nameravaju da ostanu najbolji stari prijatelji, pogotovo sada kada se London razvodi od Brisela, nije jasno šta u Evropi mogu da očekuju od najnepopularnijeg američkog predsednika u novijoj političkoj istoriji.

Bista Vinstona Čerčila ponovo krasi Ovalni kabinet

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

  Predsednik SAD Donald Tramp pokazao je danas britanskoj premijerki Terezi Mej bistu Vinstona Čerčila koja ponovo krasi Ovalni kabinet u Beloj kući.

Tramp je rekao da je „velika čast“ što je bista vraćena u Ovalni kabinet. On je neposredno posle ulaska u Belu kuću u Ovalni kabinet vratio bistu Vinstona Čerčila, koja je Obami bila dugo trn u oku. Obama je bio kritikovan zbog uklanjanja skulpture s likom nekadašnjeg britanskog premijera. 

Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson je ranije rekao da je Obama bistu vratio britanskoj ambasadi, ali je Obama kazao da je sklonio Čerčila iz Ovalnog kabineta, da bi bilo mesta za bistu Martina Lutera Kinga, i da je britanskog premijera premestio u hodnik ispred svoje privatne kancelarije u Beloj kući, gde ga svi mogu videti.

Britanska premijerka je kazala da joj je „velika čast“ što je u Beloj kući.