Tramp: Izlazak iz EU je fantastična stvar za Britaniju

Svet 27. jan 201720:33 > 22:05
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Britanska premijerka Tereza Mej i američki predsednik Donald Tramp saglasili su se da je potrebno obnoviti specijalne odnose Velike Britanije i SAD.

Predsednik SAD rekao je na zajedničkoj konferenciji za štampu s britanskom premijerkom u Vašingtonu da su odnosi SAD i Velike Britanije bili jedna od najjačih sila u istoriji.

Tramp je kazao da SAD poštuju suverenitet britanskog naroda i njihovo pravo na samoporedeljenje, dodajući da obe zemlje shvataju da vlade moraju da odgovaraju radnicima i običnim ljudima.

Prema njegovim rečima, iskustvo koje je imao dok je poslovao sa Evropom bilo je „jako loše“, dok su odnosi s Britanijom bili daleko lakši.

Američki predsednik je naveo da će upravo zbog toga izlazak iz Evropske unije biti „fantastična stvar“ za Veliku Britaniju.

Naveo je da mu je velika čast što je ugostio Terezu Mej u Beloj kući, kao prvu stranu zvaničnicu sa kojim se sastao od stupanja na dužnost 20. januara.

Britanska premijerka rekla je da je Donald Tramp potvrdio da su obe zemlje „nepokolebljivo posvećene“ NATO-u.

 Tramp je nedavno izjavio da je NATO „prevaziđena“ organizacija i da SAD ne moraju da pomažu zemljama koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu, podseća agencija AP.

Tereza Mej navela je da je Trampu prenela poziv britanske kraljice Elizabete Druge da poseti Britaniju, što je on prihvatio.

O sankcijama Rusiji: Još rano govoriti

Tramp je naveo da je još rano govoriti o zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji, dok je Tereza Mej zauzela oštriji stav o tome.

„Mislimo da sankcije treba da budu još na snazi“, rekla je britanska premijerka, navodeći kao razlog „aktivnosti Rusije u Ukrajini“.

Prema njenim rečima, sankcije Rusiji treba da ostanu na snazi dok ne bude u potpunosti primenjen sporazum o prekidu vatre u Ukrajini.

Zapad optužuje Rusiju da je umešana u konfikt između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, što je Kremlj uvek demantovao.

Tramp je sa svoje strane rekao da je „još rano govoriti o tome (sankcijama)“, dodajući da SAD žele dobre odnose sa svim zemljama, uključujući i Rusiju.

Američki predsednik sutra bi trebalo da telefonom razgavara s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, kao i s predsednikom Francuske Fransoaom Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tereza Mej je prvi strani lider u poseti Beloj kući otakako je Tramp preuzeo zvanično dužnost predsednika SAD.