Američka vojska u Poljsku stigla bez zimskih guma

Svet 27. jan 201721:33 > 21:36
Izvor: Tanjug/AP/Krzysztof Zatycki

Sjedinjene Američke Države su sredinom ovog meseca u Poljsku poslale oklopnu brigadu sa 3.500 vojnika, 446 tenkova, transportera i haubica i još 900 vozila. Međutim, zaboravili su da pošalju i zimske gume, koje su u ovo doba godine u Poljskoj neophodne.

Već prvi dani boravka na poljskim drumovima pokazali su da nedostatak zimskih guma može da bude problem, jer se pored manjih proklizavanja jedan američki vojni kamion prevrnuo u Donjoj Šleziji i rasuo tenkovske granate po drumu.

Poljske vlasti umiruju javnost da osim zimskih guma, američki i saveznički NATO vojnici neće naići na probleme kao u Nemačkoj, kada se pokazalo da sa teškom opremom neće moći da pređu preko nekih mostova ili ispod nadvožnjaka na planiranoj trasi.

„Nema problema u komunikaciji sa Amerikancima. Poljska ima specijalne mape sa informacijama kuda mogu da se premeštaju sa podacima koliki teret mogu da izdrže mostovi i visinom nadvožnjaka“, rekao je poljskom listu pukovnik Robert Vožnjak odgovoran za smeštaj američkih vojnika.

Međutim, pukovnika je vrlo brzo demantovao jedan vojni kamion koji se u Žaganju na zapadu Poljske zaglavio ispod nadvožnjaka pošto je bio previše visok da bi tuda prošao.