Tramp suspendovao ulazak izbeglica u SAD

Svet 28. jan 201707:57 > 08:00
Tanjug / AP, Pablo Martinez Monsivais

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je u petak izvršnu uredbu kojom je na četiri meseca suspendovao ulazak izbeglica u SAD, kao i privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest muslimanskih zemalja, tvrdeći da želi zaštititi Amerikance od terorističkih napada, prenose agencije.

Tramp je kazao daje uredba osmišljena kako bi se „radikalnim islamističkim teroristima“ onemogućio ulazak u SAD i dodao da Sjedinjene Američke Države žele da prime samo one ljude koji „vole“ Amerikance, prenosi agencija DPA.

Uredba o imigraciji predviđa dodatne provere i ispitivanja imigranata pre odobravanja vize kako bi se onemogućio ulazak radikalnim islamistima.

„Uspostavljam nove mere provere kojima će se onemogućiti ulazak radikalnih islamističkih terorista. Ne želimo ih ovde. Želimo osigurati da u našu zemlju ne ulaze upravo one osobe protiv kojih se u inostranstvu bore naši vojnici“, rekao je Tramp.

Uredba o zabrani ulaska za turiste i druge posetioce iz Sirije, Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena je privremena i traje 90 dana.

Odluka već izazvala haos

Udruženja za zaštitu ljudskih prava navode da je ta mera diskriminatorska i da će uništiti ugled SAD kao zemlje koja prihvata izbeglice.

Iz Američko-arapskog antidiskriminatorskog odbora tvrde da je mera već izazvala „haos“ za arapsko-američke porodice koje imaju članove koji su već na putu prema SAD, prenosi Rojters.

Dodaje se da bi mera mogla da pogodi studente, osobe koje imaju „zelene karte“ i ljude koji dolaze na lečenje u SAD.

Uredba o jačanju američke vojske

Na svečanosti u Pentagonu povodom polaganja zakletve novog ministra obrane Džejmsa Matisa, Tramp je takođe potpisao izvršnu uredbu o obnovi i jačanju američke vojske.

„Razvojni plan za nove avione, nove brodove, nove resurse i novo oružje za naše muškarce i žene u uniformi“, rekao je američki predsednik.