Izraelski političar slavi ulazak u vladu klanjem 68 ovaca

Svet 28. jan 201711:31 > 11:33
REUTERS/Bassam Khabieh

Izraelski ministar Ajub Kara iz konzervativne partije Likud najavio je da namerava da u ponedeljak proslavi postavljenje na funkciju, a zbog toga što je naveo da će za tu priliku gosti biti posluženi mesom od čak 68 ovaca, izazvao je oštru osudu organizacija za prava životinja.

Kara je u nedelju postavljen za ministra bez portfelja, osam meseci nakon što je pretio da će dati ostavku na mesto zamenika ministra ako ne dobije tu funkciju.

On je tada tvrdio da se Likud rasistički odnosi prema Druzima, zajednici kojoj on pripada, podsećaju izraelski mediji.

Polaganju zakletve prisustvovalo je 700 ljudi, među kojima i lideri Druza u Izraelu, a Kara je posle te ceremonije navodno zatražio oproštaj od izraelskog premijera, vođe Likuda Benjamina Netanjahua, rekavši da je mislio da on izbegava da ga postavi, ali da je shvatio da je Netanjahu samo čekao pravi trenutak.

Kara je odlučio da se za proslavu zakolje baš 68 ovaca, kako bi se time obeležile godine koje su prošle od osnivanja države, a prvobitno je planirao da se zakolje 61 ovca, onoliko koliko je njemu godina.

On je pre jedne decenije gostima poslužio 58 ovaca punjenih pirinčem i tvrdi da su pojedene za deset minuta.

Organizacija za prava životinja „Pustite životinje da žive“ kritikovala je način na koji Kara želi da proslavi svoje postavljenje na funkciju.

„Ubijanje životinje slama srce i nije znak radosti. Mi smo užasnuti najavom ubijanja 68 ovaca. Žalosno je da u 2017. godini postoje oni kojima ne smeta proslava klanjem, makar to bilo i ministarsko postavljenje, svadbarska gozba ili roštilj povodom dana nezavisnosti“, saopštila je ta organizacija i pozvala Karu da nađe drugi način za slavlje.

Večeras će se u Tel Avivu održati demonstracije u znak protesta zbog uvoza teladi i jaganjaca iz Australije i Evrope u teretnim brodovima.

Kara je inače u oktobru izazvao kontroverzu kada je tokom posete Vatikanu izjavio da su dva velika zemljotresa koja su tada pogodila Italiju bila kazna jer je ta zemlja u Unesku glasala za rezoluciju kojom se ne poštuje jevrejska veza sa Brdom hrama u jerusalimskom Starom gradu.

Na tom svetom mestu, koje Arapi zovu Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište), nalazi se džamija Al-Aksa, treća po značaju u islamu, a tamo su nekada bili i drevni jevrejski hramovi.