UN pozvale Trampa da nastavi tradiciju primanja izbeglica

Svet 28. jan 201712:51 > 12:56
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Ujedinjene nacije pozvale su predsednika SAD Donalda Trampa da nastavi "dugu američku tradiciju primanja izbeglica, ne praveći razliku na osnovu rase, nacionalnosti i veroispovesti".

U zajedničkom saopštenju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) navodi se da je „američki program prihvatanja izbeglica jedan od najvažnijih u svetu“.

„IMO i UNHCR nadaju se da će SAD nastaviti da igraju ključnu ulogu lidera i dugu tradiciju zaštite onih koji beže od progona i sukoba“, stoji u saopštenju.

Dve organizacije izrazile su uverenje da će izbeglice u SAD „imati jednak tretman bez obzira na veroispovest, nacionalnost i rasnu pripadnost“ i poručile da su „spremne da nastave višedecenijsku konstruktivnu saradnju sa američkim vlastima u cilju zaštite onih kojima je to najpotrebnije“.

Tramp je juče potpisao dekret kojim je do daljeg zabranio sirijskim izbeglicama ulazak u SAD, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena da bi se sprečilo da „radikalni islamski teroristi“ uđu na američku teritoriju.