Oland: Evropa mora odlučno da odgovori Trampu

Svet 28. jan 201716:12 > 16:14
Izvor: Reuters/Benoit Tessier

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je Evropu da "odlučno odgovori" predsedniku SAD Donaldu Trampu, nekoliko sati pre zakazanog telefonskog razgovora dvojice lidera.

„Mislim da treba da odgovorimo predsedniku SAD kada daje izjave o Evropi i govori o modelu Bregzita za druge zemlje“, rekao je Oland u Lisabonu, gde se u subotu održava samit južne Evrope na kojem učestvuju zvaničnici Portugala, Francuske, Italije, Španije, Grčke, Kipra i Malte.

Tramp je u nekoliko navrata pohvalio Veliku Britaniju koja je odlučila da istupi iz Evropske unije i dodao da nema mnogo interesovanja za EU, ocenjujući da bi druge zemlje trebalo da slede britanski primer.

„Moramo da potvrdimo svoje stavove i počnemo dijalog sa odlučnošću i kažemo šta mislimo o svemu među kojima i šta mislimo i o rešavanju nekih problema u svetu“, rekao je predsednik Francuske.

Američki predsednik Donald Tramp će razgovarati telefonom s predsednicima Rusije i Francuske, Vladimirom Putinom i Fransoaom Olandom, kao i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Tramp će imati razgovore i s premijerima Japana i Australije, Šinzom Abeom i Malkolmom Turnbulom.