Netanijahu oduševljen što Tramp radi isto: Zid, fantastično!

Svet 28. jan 201721:17 > 21:30
Izvor: REUTERS/Ronen Zvulun

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu podržao je plan predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa o gradnji zida duž granice s Meksikom, prenosi Anadolija.

Netanijahu se u vezi Trumpovog plana oglasio na društvenoj mreži Twitter.

„Predsednik Tramp ima pravo. Ja sam takođe izgradio zid duž južne izraelske granice i tako zaustavio sve ilegalne migrante. To je fantastična ideja“, poručio je Netanijahu.

Tramp je ranije izjavio da će ispuniti predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom. Tokom predizborne kampanje, on je istakao kako će meksičke vlasti snositi troškove za izgradnju zida na granici. Za gradnju zida biće potrebno odobrenje američkog Kongresa.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nieto odgovorio je kako Meksiko neće snositi nikakve troškove, i odbio je  da dođe na sastanak sa Trampom, koji je ranije zakazan.

Portparol Bele kuće Šon Spajser izjavio je kako bi zid od 1.600 kilometara duž granice s Meksikom trebalo da košta oko 25 milijardi dolara, i da SAD za finansiranje tog zida planira da poveća porez za 20 posto na proizvode koji se uvoze iz Meksika.