Tramp i Putin razgovarali telefonom o IS, Ukrajini, Iranu…

Svet 28. jan 201721:36 > 21:41
REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, imali su prvi telefonski razgovor od kada je Tramp zvanično postao predsednik, a razgovarali su o razvijanju odnosa dve zemlje, kao i o gorućim međunarodnim pitanjima.

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, dogovorili su danas da dve zemlje razvijaju odnose na „konstruktivnim, jednakim i uzajamno korisnim osnovama“, saopštio je Kremlj.

Tramp i Putin su razgovarali o nizu međunarodnih pitanja i založili se za „uspostavljanje prave koordinacije u delovanju SAD i Rusije kako bi se porazila Islamska država i druge terorističke grupe u Siriji“.

„Naglašen je značaj obnavljanja uzajamno korisnih trgovinskih i ekonomskih veza između poslovnih zajednica dve zemlje, što dalje može podstaći napredak i stabilan razvoj bilateralnih odnosa“, naveo je Kremlj.

Predsednici SAD i Rusije su razmotrili borbu protiv terorizma, situaciju na Bliskom istoku, arapsko-izraelski sukob, situaciju oko iranskog nuklearnog programa i na Korejskom poluostrvu, kao i krizu u Ukrajini. „Dogovoreno je da ustanove partnersku saradnju u svim ovim i ostalim oblastima“, naveo je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Tramp tražio da se prenese njegova želja za „sreću i napredak ruskog naroda“, navodeći da u ljudi u SAD imaju simpatije za Rusiju i njene građane, dok je Putin naglasio da Rusi imaju slična osećanja prema Amerikancima.

Putin je dodao da je Rusija podržavala SAD više od dva veka, da su dve zemlje bili saveznici tokom Prvog i Drugog svetskog rata, a da sada Ameriku vide kao glavne partnere u borbi protiv međunarodnog terorizma, saopštio je Kremlj.

Predsednici SAD i Rusije dogovorili su se da održavaju redovne lične kontakte.

Portparol Bele kuće Šon Spajser postavio je na Tviter fotografiju iz Ovalne sobe u toku razgovora Trampa sa Putinom, a na fotografiji se vide i potpredsednik SAD Majkl Pens, savetnik za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i šef osoblja Bele kuće Rens Pribus, kao i Trampov savetnik Stiv Benon.