Matis: Prvo Oružane snage Kosova pa manje američkih vojnika

Svet 29. jan 201708:36 > 08:42
REUTERS/Yuri Gripas

Novi ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio je da pre smanjenja prisustva američkih snaga na Kosovu, kosovske snage moraju dobiti mandat kako bi obavljale zadatke u oblasti odbrane zemlje.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je u Kongresu 12. januara, pre potvrđivanja izbora, od zemalja Zapadnog Balkana pomenuo samo Kosovo.

Uz konstataciju da će oko 650 pripadnika američkih trupa ostati na Balkanu kao deo snaga Kfora, raspoređenih na Kosovu još 1999. godine, na pitanje koje glavne poteze je potrebno povući u smanjenju ili potpunom povlačenju, Matis je rekao da je „Kosovo primer onoga šta se desi kada se međunarodna zajednica koju predvode SAD obaveže u odbrani svojih interesa i vrednosti“.

„Preporučio bih da smanjenje bude srazmerno trenutnoj bezbednosnoj situaciji. Međutim, smatram da trenutno snage ostaju ključne za obezbeđivanje stabilnosti u regionu. Štaviše, pre smanjenja prisustva američkih vojnika, bezbednosne snage Kosova moraju dobiti mandat kako bi osigurale bezbednosnu situaciju, kao i teritorijalnu odbranu, pomak koji zahteva ustavne promene i podršku parlamenta (Skupštine Kosova)“, istakao je Matis.

Na pitanje da li Evropska unija (EU) može igrati značajniju ulogu na Kosovu, on je odgovorio potvrdno i naveo da su „napori Unije od suštinske važnosti za ekonomski i politički razvoj Kosova i njegove stabilnosti“.

„Unija već igra značajnu ulogu na Kosovu u posredovanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova putem dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog takođe omogućava obema zemljama da idu napred ka evropskim integracijama, uz razumevanje da će tema o priznavanju suverenosti Kosova od Srbije biti aktualizovana i prije stvarnog pristupanja članstvu u EU. Dodatno, EU pomaže uspostavljanje stabilnosti na Kosovu putem Misije vladavine prava Evropske unije na Kosovu (Euleks)“, precizirao je Matis.

Tači pozdravio stav Matisa

Istovremeno, predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je u subotu stav američkog ministra odbrane.

„I ranije sam naglasio, nakon uspostavljenih kontakata s novom administracijom SAD, da će Kosovo ostati fokus SAD vodeći opreznu politiku za afirmaciju i konsolidaciju naše države, za produbljivanje naših posebnih i doživotnih odnosa“, kazao je Tači.

Tači je ubeđen da će američka administracija nastaviti da podrža Kosovo, „posebno kroz formiranje Oružanih snaga Kosova“.