Nezadovoljstvo i osude Trampove odluke o izbeglicama

Svet 29. jan 201712:59 > 14:50
Izvor: REUTERS/Kate Munsch

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani ulazak u SAD državljanima iz sedam muslimanskih zemlja izazvalo je ogorčenje u tim državama, najviše u Iranu koji smatra da je to "poklon za ekstremiste".

Iran je najoštrije reagovao na odluku američkog predsednika ocenjujući da je uvredljiva i najavljujući princip uvođenja mera reciprotiteta američkim putnicima.

Iransko Ministarstvo inostranih poslova uručilo je zbog Trampovog ukaza uručilo protestnu notu švajcarskom ambasadoru Đuliju Hasu, čija zemlja predstavlja američke interese u Iranu.

„Ministarstvo je pozvalo švajcarskog ambasadora kome je uručena pisana protestna nota o nedavnom ukazu američkog predsednika“, izjavio je portparol ministarstva Bahram Gašemi.

Iranski mediji danas su preneli da SAD „prekidaju odnose sa iranskim narodom“, neki od njih to smatraju „rasističkim pristupom“ dok je list Hamsahri na naslovnoj strani napisao: „Trampov zid stigao do Irana“.

„Uz poštovanje prema američkom narodu, ali i uz pravo zaštite prava svojih državljana, Iran je odlučio da primeni meru reciprociteta posle uvredljive odluke SAD prema Irancima i ta mera će biti na snazi dok se ne ukine američka“, saopštilo je sinoć iransko Ministarstvo inostranih poslova.

U saopštenju se navodi da američka odluka sadrži elemente suprotne međunarodnim pravilima i dodaje da je ministarstvo naložilo ambasadama i konzulatima da pomognu „iranskim državljanima kojima je onemogućeno da se vrate svojim domovima, radnim mestima ili studijama u SAD“.

Iako Iran i SAD nemaju diplomatske odnose 37 godina, mnogi Iranci žive u SAD ili redovno odlaze u tu zemlju.

Sudan je sinoć osudio američku odluku koja je doneta posle „istorijske najave“ o američkom ukidanju ekonomskih sankcija toj zemlji 13. januara.

U Jemenu, u kojem besni građanski rat, reagovali su šiitski pobunjenici, smatrajući da je „ilegalno i nelegitimno“ okakaterisati građane Jemena kao izvor terorizma ili ekstremizma.

Iračka vlada ima razumevanje za Trampa

Iračka vlada saopštila je da razume bezbednosne motive Trampove odluke, ali je navela da Vašington treba da uzme u obzir posebne odnose koje ima s Bagdadom.

Portparol iračke vlade Saad al Haditi izjavio je agenciji AP da se „Iračani nadaju novoj odluci koja neće uticati na napore o jačanju i razvoju bilateralnih odnosa“.

Haditi je izrazio nadu da su američke mere privremene i da neće biti trajne, barem ne za Irak.

U Siriji, Libiji i Somaliji nije za sada bilo reagovanja na Trampovu odluku.

Merkel: Nije opravdano

Nemačka kancelarka Angela Merkel ne smatra „opravdanim“ imigraciona ograničenja u SAD koje je američki predsednik Donald Tramp uveo za državljane sedam muslimanskih zemalja, izjavio je portparol kancelarke Štefan Zajbert.

„Ona (Merkel) je uverena da čak ni u kontekstu neophodne borbe protiv terorizma nije opravdano da se ljudi zbog svog porekla ili verovanja dovedu pod sumnju“, rekao je portparol, prenela je agencija DPA.

Portparol je dodao da „kancelarka žali zbog zabrane ulaska u SAD koju je američka vlada uvela za izbeglice i državljane pojedinih zemalja“.

Nemačka vlada „sada će razmotriti posledice“ koje zabrane ima po nemačke građane sa dvojnim državljanstvom.

Tereza Mej: Ne slažem se s ovim pristupom

Britanska premijerka Tereza Mej „ne slaže“ se sa ograničenjima za imigrante koje je nametnuo američki predsednik Donald Tramp i intervenisaće ako se budu ticala britanskih državljana, izjavio je portparol Dauning strita.

„Imigraciona politika SAD je pitanje vlade SAD kao što našu odredjuje naša vlade. Ali, ne slažemo se sa ovim pristupom“, rekao je portparol.

Mej, koja se ove nedelje u Vašingtonu sastala s Trampom, je izazvala polemiku u Britaniji pošto je odbila da kritikuje američku inicijativu na konferenciji za novinare tokom jučerašnje posete Ankari.

Ona je kratko rekla da su „SAD ogovorne za politiku SAD prema izbeglicama, a da je Britanija odgovorna za britansku politiku prema izbeglicama“.