Peticija: "Ženomrzac" Tramp se ne sme sresti s kraljicom

Svet 29. jan 201716:57 > 17:07
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Peticiju za zabranu zvanične posete američkog predsednika Donalda Trampa Velikoj Britaniji potpisalo je više od 130.000 Britanaca, a sada se očekuje da o tom pitanju raspravlja Donji dom britanskog parlamenta (House of Commons), javlja Anadolija.

Do danas u 12 sati onlajn peticiju o zabrani Trampove zvanične posete Velikoj Britaniji potpisalo je više od 130.000 građana te zemlje, a da bi to pitanje bilo uvršćeno u dnevni red Predstavničkog doma britanskog parlamenta potrebno je bilo sakupiti najmanje 100.000 potpisa.

Peticija „Sprečimo zvaničnu državnu posetu Donalda Trampa Velikoj Britaniji“ pokrenuta je nakon niza kontraverznih odluka koje je Tramp potpisao po ulasku u Bijelu kuću.

„Predsedniku SAD-a treba omogućiti ulazak u Veliku Britaniju u svojstvu šefa države, ali ne bi trebalo da bude pozvan u zvaničnu posetu, jer bi to bilo sramoćenje kraljice“, navodi se u peticiji.

Tramp je ponajviše kritika u Velikoj Britaniji izazvao odlukom o zabrani ulaska migrantima u SAD.

Portparol britanske vlade je danas izjavio da se premijerka te zemlje Tereza Mej ne slaže s Trampovom odlukom o zabrani ulaska migranata u SAD, a ta izjava je došla neposredno nakon povratka premijerke Mej iz Turske u koju je putovala nakon posete Vašingtonu.

Ona lično tokom obe te posete nije osudila Trampove poteze, što je izazvalo kritike javnosti i medija u Velikoj Britaniji.

Tokom dvodnevne posete Vašingtonu, premijerka Mej je prosledila Trampu Kraljičin poziv za zvaničnu posetu Londonu.

U peticiji se, takođe, navodi kako je Tramp „ženomrzac i vulgarna osoba“ i da se zbog toga ne može sastajati s kraljicom ili drugim članovima kraljevske porodice.

„Zbog svega toga, Donald Trump tokom mandata predsednika SAD-a ne treba biti pozivan u zvaničnu posetu Velikoj Britaniji“, navodi se u peticiji.

I prošle godine je pola miliona Britanaca potpisalo sličnu peticiju o zabrani ulaska Donalda Trampa u Veliku Britaniju. Ta peticija je organizovana uoči prošlogodišnjih novembarskih predsedničkih izbora u SAD-u na kojima je Tramp pobedio protivkandidatkinju Hilari Klinton. Ta peticija nije dobila formalni epilog u britanskom parlamentu.