Mogerini: Svi migranti zaslužuju poštovanje

Svet 29. jan 201720:16 > 20:20
Izvor: Reuters/Janerik Henriksson

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da svi migranti zaslužuju poštovanje bez obzira na veru, dva dana pošto je američki predsednik Donald Tramp potpisao ukaz o imigraciji.

„Svi zaslužuju poštovanje, bez obzira na veru, pol i nacionalnost“, navodi se u tekstu koji je Mogerini napisala na engleskom i italijanskom o migrantima, u kojem se Tramp ne pominje direktno.

Prema njenim rečima, veoma je „čudno da se na to mora podsetiti dva dana posle Dana sećanja na žrtve Holokausta“.

Tramp je u petak do daljnjeg zabranio ulazak u zemlju sirijskim izbeglicama, a tromesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

„U Evropi smo kroz našu veliku i tragičnu istoriju naučili da su svi ljudi prvenstveno ljudska bića sa neotuđivim pravima“, navela je Mogerinijeva i dodala da će Evropa nastaviti da „podržava, prima i brine se o onima koji beže od rata“.

Nijedna institucija EU nije se direktno izjasnila o Trampovom dekretu, dok je neimenovani portparol Evropske komisije rekao u subotu da nema komentara na američku meru.