Iranski reditelj bojkotuje dodelu Oskara zbog Trampa

Svet 30. jan 201710:06 > 10:08
Izvor: Shutterstock

Iranski reditelj Asgar Farhadi, čiji je film "Salesman" nominovan za Oskara, rekao je da odustaje od putovanja za SAD jer je novi američki predsednik Donald Tramp zabranio ulazak u SAD državljana sedam većinom islamskih zemalja, među kojima i Irana.

Farhadi je rekao da nije prihvatljiva neizvesnost oko njegovog putovanja za SAD, i da je zato odlučio da ne prisustvuje dodeli Oskara 26. februara, čak i ako mu bude dozvoljeno da uđe u SAD.

On je tvrdu struju u SAD uporedio s tvrdom strujom u Iranu, rekavši da obe „pokušavaju da svojim narodima predstave druge narode i kulture nerealno, kao zastrašujuće, da bi razlike pretvorile u neslaganje, neslaganje u neprijateljstvo, a neprijateljstvo u strah“.

Farhadi je osudio Trampov ukaz kao „nepravedne uslove nametnute mojim sunarodnicima i državljanima još šest zemalja“ i izrazio „nadu da sadašnja situacija neće povećati podelu među zemljama“.

Iranka Tarane Alidusti, koja igra glavnu ulogu u Farhadijevom filmu „The Salesman“, poručila je da će bojkotovati dodelu Oskara bez obzira na to da li joj američke vlasti dozvole ulazak u SAD. Ona je Trampovu imigracionu politiku nazvala „rasističkom“.

Tramp je u petak dekretom na 90 dana zabranio ulazak u SAD svim državljanima nekoliko zemalja. U toj naredbi nisu navedene te zemlje, ali je jedan zvaničnik Bele kuće rekao da su to Iran, Irak, Sirija, Sudan, Libija, Jemen i Somalija.