Tramp se oglasio: Ovo nije zabrana za muslimane

Svet 30. jan 201710:22 > 11:16
Izvor: Reuters

Nakon ukaza koji zabranjuje ulazak izbeglica iz šest muslimanskih zemalja u SAD, oglasio se i američki predsednik Donald Tramp, rekavši da se ne radi o "zabrani za muslimane".

Pre dva dana Tramp je potpisao ukaz koji predviđa zamrzavanje na 120 dana programa razmeštanja migranata u SAD. On je ograničio ulazak u zemlju na 90 dana i građanima Sirije, Iraka, Irana, Somalije, Sudana, Libije i Jemena.

„Amerika je ponosna nacija imigranata, a mi ćemo i dalje pokazati saosećanje za one koji beže od ugnjetavanja, ali mi moramo zaštititi vlastite građane i granice. Amerika je uvek bila zemlja slobodnih i dom hrabrih. Mi ćemo ga zadržati u tom obliku, mediji to znaju, ali odbijaju da kažu. Moja politika je slična onome što je predsednik Obama radio 2011. godine, kada je zabranjena viza za izbeglice iz Iraka za šest meseci“, navodi Tramp u saopštenju.

Dodaje da „ovo nije zabrana za muslimane, kako mediji lažno pišu“.

„Ne radi o religiji – to je zbog terorizma i vođenja naše zemlje sigurno. Postoji više od 40 različitih zemalja sveta koje su naseljene većinskim muslimanskim stanovništvom, a koje nisu pogođene ovom uredbom. Opet ćemo izdavati vize za sve zemlje kada smo sigurni da smo pregledali i sproveli najsigurniju politiku u narednih 90 dana“, navodi Tramp.

Dodaje da ima „ogromno razumevanje“ za ljude pogođene humaniotarnom krizom u Siriji.

„Moj prvi prioritet će uvek biti da štitim i služim našoj zemlji, ali kao predsednik ću naći načina da se pomogne svima onima koji pate“, rekao je Tramp u saopštenju.

Više čitajte na N1 Sarajevo.

U međuvremenu Tramp je razgovarao telefonom sa saudijskim kraljem Salmanom. Oni su se založili za „strogu primenu“ sporazuma o kontroli iranskog nuklearnog programa i složili su se o formiranju „sigurne zone“ u Siriji i Jemenu, saopštila je Bela kuća.

Tramp i saudijski kralj su se složili da ne neophodno odgovoriti „na destabilizujuće aktivnosti Irana“ u regionu“, navodi se u saopštenju.