Irak zabranio Amerikancima ulazak u zemlju

Svet 30. jan 201713:35 > 13:37
Izvor: REUTERS/Ahmed Saad

Poslanici iračkog parlamenta usvojili su kontramere povodom naređenja američkog predsednika Donalda Trampa da se izbeglicama i državljanim sedam muslimanskim zemalja, uključujući Irak, zabrani ulazak u SAD.

Američkim državljanima zabranjen je ulazak u Irak u narednih 90 dana. Iračko Ministarstvo spoljnih poslova istovremeno je pozvalo američku administraciju da „preispita“ svoju odluku.

Poslanici Kamil al-Ghrairi i Muhamed Sadun rekli su da je odluka obavezujuća za vladu. Oni kažu da je odluka doneta većinom glasova, ali nisu izneli druge detalje.

Zasad nije jasno na koga će se odnositi zabrana – da li na američko vojno osoblje, radnike nevladinih i humanitarnih organizacija, naftnih kompanija i druge poslovne ljude iz SAD.

Takođe nije poznato kako će i da li će ta mera uticati na saradnju u borbama protiv Islamske države u Mosulu.

Tramp je 27. januara potpisao naređenje kojim se na 90 dana ulazak u SAD zabranjuje državljanima Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena radi zaštite zemlje od terorizma.

Svim izbeglicama zabranjen je ulazak u narednih 120 dana, a izbeglicama iz Sirije nije dozvoljen ulazak u Ameriku u neodređenom periodu.