Objavljena imena čuvara i osoblja Aušvica

Svet 30. jan 201714:38 > 14:51
REUTERS/Pawel Ulatowski

Poljski Institut pamćenja naroda (IPN) objavio je imena i fotografije 8.500 SS-ovaca, čuvara i osoblja u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj i pobili u njemu tokom Drugog svetskog rata najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja.

„Današnji dan je istorijski jer je to tek početak. Ovom bazom počinjemo veliki projekt. Počinjemo od Aušvica ali planiramo spiskove iz ostalih nemačkih nacističkih logora u Poljskoj“, kazao je danas u Krakovu predstavljajući spisak, prvi put dostupan u celini javnosti predsednik IPN-a Jaroslav Šarek.

Na sajtu IPN-a i na sajtuwww.truthaboutcamps.eu/zalogass objavljena su imena oko 8.500 logorskih čuvara i drugog osoblja, fotografije, lični podaci i presude kod onih kojima je suđeno za ratne i zločine protiv čovečnosti i holokaust.

Šef Instituta koji su bavi istraživanjem i dokumentovanjem zločina nad Poljacima u dva totalitarna režima – tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu i komunističkog režima, kako poljskog tako i zločinima sovjetskih komunista nad Poljacima, nije krio da je objavljivanje spiska SS-ovaca čuvara i mučitelja iz Aušvica istovremeno i reakcija na povremenu upotrebu fraze „poljski logori smrti“ u svetu.

Pojednostavljenje, najčešće u brzini i bez zle namere, upotrebom geografske odrednice „poljski“ za nemački logor smrti u Poljskoj u medijima i od strane nekih svetskih zvaničnika sadašnje poljske konzervativne vlasti tumače kao pokušaj da se i krivica za holokaust pripiše Poljacima i zamagli da su to bili nemački logori u okupiranoj Poljskoj.

„Taj spisak je odgovori na te glasove, jer kad već govorimo o ‘poljskim logorima’ molim lepo, mi pokazujemo ko su bili ti SS-ovci osoblje“, kazao je Šarek.

Spiskove fašista čuvara u Aušvicu, a zatim i Majdaneku, Treblinki i drugim nemačkim nacističkim logorima na terenu Poljske počeo je još 1982. godine da sastavlja poljski istoričar Aleksandar Lašik i danas u bazi podataka ima više od 25.000 imena koja će postepeno sva biti stavljena na uvid javnosti.

IPN je saopštio takođe ranije da žuri da objavi sva imena na internetu jer su neki od mučitelja još uvek živi a izbegli su kaznu.